Keizer Japan treedt af op 30 april 2019

Vorig jaar maakte Akihito bekend dat hij wilde stoppen. De Japanse grondwet staat dat niet toe, waardoor er een speciale wet moest komen om het mogelijk te maken.

Akihito bij de opening van een vergadering in het Japanse parlement.
Akihito bij de opening van een vergadering in het Japanse parlement. Foto Kimamasa Mayama/EPA

De Japanse keizer Akihito (83) legt op 30 april 2019 zijn taken neer. Een dag later wordt hij opgevolgd door zijn zoon Naruhito (57). De Japanse premier Abe maakte de planning van Akihito’s abdicatie vrijdag bekend, meldt persbureau Reuters. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat een Japanse keizer aftreedt.

Dat is volgens de Japanse wet eigenlijk niet toegestaan. Toen Akihito vorig jaar in een toespraak zei dat het vanwege gezondheidsproblemen en zijn leeftijd “moeilijk wordt voor mij om mijn taken als het symbool van de staat uit te voeren”, moest er een speciale wet worden gemaakt om een aftreden mogelijk te maken. Met zijn woorden refereerde Akihito aan de omschrijving van de keizer in de grondwet als “symbool van de staat en de eenheid van het volk”.

De wet die het aftreden van de keizer mogelijk maakt werd deze zomer aangenomen. Er is een bepaling in opgenomen dat de toestemming slechts geldt voor Akihito, niet voor zijn opvolgers.

Lees ook: De ziel van Japan mag eindelijk met pensioen

Ook staat er in dat onderzocht moet worden of een vrouw het hoofd zou kunnen zijn van een tak van de keizerlijke familie. Alleen een man kan in Japan keizer worden, maar Akihito heeft één kleinzoon en drie kleindochters. Dat brengt mogelijk de continuïteit van het keizerschap zoals dat nu geregeld is in gevaar.