IOC legt weer levenslange schorsingen op

Het dopingsschandaal in Rusland breidt zich steeds verder uit. FIFA-baas Infantino zei vrijdag ‘niet te speculeren’ over staatsdoping.

De Russische biatleet Olga Zaitseva is een van de drie sporters die vrijdag te horen kreeg dat ze voor het leven uitgesloten is.
De Russische biatleet Olga Zaitseva is een van de drie sporters die vrijdag te horen kreeg dat ze voor het leven uitgesloten is. Foto Darko Bandic/AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft opnieuw Russische atleten voor het leven uitgesloten van de Olympische Spelen. Het gaat om drie sporters die tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 betrapt zijn op het gebruik van doping.

Maandag werden ook al vijf atleten levenslang geschorst wegens dopinggebruik. Met de drie nieuwe gevallen van vrijdag komt het totaal aantal Russische sporters dat niet meer mag deelnemen aan de Spelen uit op 25, aldus persbureau AP. In totaal onderzoekt het IOC 36 Russische dopingzaken.

De Russische biatleet Olga Zaitseva is een van de drie sporters die vrijdag te horen kreeg dat ze voor het leven uitgesloten is. Zaitseva maakte in 2014 deel uit van de Russische vrouwenploeg die zilver won op Sotsji. Die medaille werd echter woensdag al ingenomen wegens de schorsing van haar ploeggenoot Olga Vilukhina. Op de Spelen van 2006 en 2010 ging Zaitseva naar huis met een gouden en een zilveren medaille. Die plakken zijn niet afgenomen.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

De andere twee geschorste sporters zijn de skiërs Anastasia Dotsenko en Yulia Chekaleva. Zij wonnen nog nooit een medaille op de Spelen. Alle spelers die door het IOC geschorst worden, moeten hun medaille inleveren. Rusland staat daardoor niet meer bovenaan in de medaillespiegel van de Spelen in Sotsji. Het land had dertien gouden plakken, daar zijn er nu nog acht van over. Met elf keer goud is Noorwegen nu het meest succesvolle land.

WK voetbal

Ondanks alle dopingzaken in Rusland, moet het IOC nog een besluit nemen of het land mag meedoen aan de komende Winterspelen, volgend jaar februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het comité beslist daar waarschijnlijk dinsdag 5 december over. Bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro van 2016 mocht Rusland wel meedoen, maar toen was het onderzoek van wereldantidopingagentschap WADA over de betrokkenheid van de Russische overheid nog niet verschenen.

Lees ook: Durft het IOC Rusland te weren?

Daarin staat dat er voor de Spelen van 2014 sprake was van een omvangrijk Russisch staatsdopingprogramma. Duizenden sporters werkten hieraan mee. Positieve urinestalen werden via een gat in de muur het Olypische dopinglaboratorium uitgesmokkeld.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei vrijdag ‘niet te speculeren’ over de door de staat geregisseerde dopingpraktijken in Rusland. Wel zei hij dat er op de laatste drie grote toernooien, waaronder de Confederations Cup in Rusland, op doping is getest en dat daar geen positieve gevallen waren voorgekomen. Infantino voegde er aan toe dat de controles niet waren uitgevoerd in Rusland en door niet-Russen werden gedaan. De Zwitser zei dat tijdens een persconferentie in Moskou, op de dag van de loting voor het WK voetbal. Dat wordt in de zomer van 2018 in Rusland gehouden.