Insuline

Man verdacht van meerdere moorden in verpleeghuizen

De 21-jarige medewerker van een verpleegtehuis in het Zuid-Hollandse Puttershoek die vastzit op verdenking van het doden van een patiënt, wordt verdacht van nog twee moorden. Dat heeft het OM donderdag gemeld.

De man werd twee weken geleden aangehouden, nadat een bewoonster van ’t Huys te Hoecke in Puttershoek onwel was geworden. Artsen hadden „het vermoeden dat haar zonder medische noodzaak insuline was toegediend”. De nieuwe verdenkingen zijn voortgekomen uit de meldingen van instellingen waar de man als invaller werkte: Humanitas in Rotterdam en het Jasmijnhuis en De Riederborgh in Ridderkerk. Het gaat om twaalf meldingen.

In twee van die gevallen wordt de man dus verdacht van moord. Vier andere dodelijke incidenten worden nog onderzocht, evenals zes niet-dodelijke incidenten. Om de delicten verder te onderzoeken is het voorarrest van de man met negentig dagen verlengd.

Forensisch patholoog Frank de Groot acht de kans klein dat de toediening van insuline wordt bewezen op basis van secties op de lichamen. „De toediening van insuline kan wel aangetoond worden, maar hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt.” Volgens de patholoog is het daarom lastig om dit te bewijzen, ook al weten onderzoekers waar zij naar moeten zoeken. (ANP/NRC)