Foto Bastiaan Heus

Interview

‘Ik geloof niet zo in één beroep voor altijd’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Irene Chua (15).

Spiegel

„Mijn vader is Chinees maar hij is in Maleisië geboren. Mijn moeder is Nederlands. Ze hebben elkaar in een bollenschuur ontmoet, toen ze daar een baantje hadden. Ik ben opgegroeid met oosterse en westerse normen en waarden en de invloed van drie geloven: boeddhisme, confucianisme en christendom. Bij het boeddhisme richt je je blik naar binnen, vooral op de drie vergiften haat, hebzucht en onwetendheid. Confucianisme is meer respect, moraal; christendom vooral naastenliefde en vergiffenis. Af en toe, op een bepaald moment van de dag, sta ik even stil en kijk in de spiegel: ben ik goed bezig geweest. Heb ik iets goeds gedaan voor mensen, ben ik nuttig geweest. Of als er iets fout ging: wat kan ik beter doen.”

Eenheidsworst

„Op de basisschool kon ik van groep 1 naar groep 4 omdat ik al bezig was met schrijven en lezen. Ik vond het leuk om boeken te lezen, gewoon met mijn vader of moeder. Op de havo worstelde ik met vakken die ik niet interessant vond, zoals aardrijkskunde en filosofie. Ik was thuis bezig met programmeren, video’s editen, websites bouwen. Dat kon ik op school niet uiten of uitbreiden. Ik zag de middelbare school als eenheidsworst; waarom beoordeel je vissen op hoe hoog ze bomen kunnen beklimmen? Mijn studie vind ik fantastisch. System and network engineering gaat over de verbondenheid van computers, het is vooral gericht op cybersecurity. Wat er gebeurt is best wel gevaarlijk. Naaktfoto’s van celebrities. Ziekenhuizen die gehackt worden. Ik wil dat voorkomen later.”

Hogere berg

„Het is voor mij normaal zoals ik ben. Als andere mensen daar een term als ‘hoogbegaafd’ aan geven, moeten zij dat weten. Ik moet wel mijn best doen, ik haal echt niet alleen maar tienen. Mijn moeder zegt altijd: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Mijn vader zegt: ‘Er is altijd een hogere berg aanwezig’. Dat is hetzelfde, maar Chinees verwoord.”

Jammen

„Ik speel cello en piano, daar kan ik heel goed mijn emoties op kwijt. Mijn zus is afgestudeerd aan het conservatorium met klassiek viool als hoofdinstrument. Zij heeft vrienden en docenten waar ik af en toe langs ga om te spelen, te leren. Ze heeft ook een studio, daar jam ik meestal. Ik wil de wereld graag ontdekken en verkennen. Meer kennis opdoen. Ik wil ook de rest van mijn leven bijstuderen, als het kan. Ik geloof niet zo in één beroep voor de rest van je leven. Ik ben een probleemoplosser. Zo lang ik problemen kan oplossen ben ik tevreden.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.