Opinie

Haat zo Hollands als nederwiet

Beeld van de week Trumps retweet van een filmpje uit Monnickendam werd nieuws. Maar in Nederland was het al een haatfilmpje geworden.

Foto Twitter

Ik heb soms heimwee naar Pim Fortuyn, omdat hij tenminste zei wat hij dacht. De populisten van nu praten met meel in de mond. Ze suggereren vooral, ze camoufleren hun haat met ironie of ze retweeten lafjes andermans vergif.

Zoals Trump, hij retweette deze week een serie anti-islamtweets van het haatplatform Britain First. De president van Amerika is slim genoeg om zijn fascisme uit te besteden, zo blijf je zelf buiten schot.

Moderne haat komt altijd gecodeerd, via via, in de vorm van geruchten of codetaal en associaties, zelden naar de letter, altijd naar de geest en de geest stinkt.

Moderne haat is: een VOC-slavenschip als symbool van je partij nemen, zoals het Forum voor Democratie deed. Vraag er naar, ze zullen zeggen dat er louter specerijen in het ruim zitten.

Moderne haat is: niet hardop zeggen dat zwarte mensen dommer zijn dan witte. Maar, zoals Thierry Baudet, stelselmatig Joost Niemöller retweeten, die die mening is toegedaan.

Het valt ons pas op als Trump zoiets doet. Wij Nederlanders waren er deze week als de kippen bij om Trump te wijzen op één feitelijke onjuistheid. Eén van zijn retweets klopte niet, dat Britain First-filmpje van een vechtpartij in Monnickendam. Daarin slaat een jongen met donker haar een jongen die op krukken loopt in elkaar. De dader zou een moslim en immigrant zijn, aldus het bijschrift, maar dat bleek niet waar.

Zondebokpolitiek

Trump trapt in nepnieuws’, berichtte de NOS. EenVandaag: ‘Een nieuwe Twitterblunder van Trump’. Enzovoorts. Intussen toog een groot deel van de Nederlandse pers — RTL, EenVandaag, De Telegraaf — naar Monnickendam, toch even factchecken of het écht geen moslim was.

Het was natuurlijk geen blunder, maar beleid. Trump zou grillig zijn, maar hekelt heel systematisch minderheden via nepnieuws. Al ver voor hij president werd, verspreidde hij de geruchten dat Obama moslim is (en dus fout). Bij de aftrap van zijn eigen campagne hekelde hij moslims, Mexicanen, zwarten, joden. Nooit expliciet, natuurlijk, altijd suggestief, altijd oeps, oeps, oeps — al jaren. En hij is godbetert president geworden met die zondebokpolitiek.

Dat vinden we allemaal best, kennelijk, zolang hij maar geen tikfoutjes maakt. Zelfs de Nederlandse ambassade wees de president op de onjuistheid: ‘feiten doen er toe’.

Wat nu als de dader in Monnickendam toevallig wel een moslim was geweest? Had de ambassade dan gezwegen omdat de tweet ‘klopte’? En wat zei de ambassade toen Trump dit jaar Amerika wilde sluiten voor moslims, toen hij met het idee voor moslimregisters kwam?

Misschien mag je best haatzaaien, zolang je het maar feitelijk doet (en blijf met je poten van Monnickendam af). Haatzaaien met harde feiten is niet zo moeilijk, ik zag gisteren in de tram nog een moslim die een meisje een duw gaf.

Vergiftigde biotoop

In Amerika mocht RTL-correspondent Erik Mouthaan namens alle Nederlanders de excuses in ontvangst nemen van MSNBC-host Rachel Maddow. Best verbijsterend: Trump beledigt moslims wereldwijd, maar de Amerikaanse tv zegt sorry tegen Monnickendam.

En trouwens, is het wel zo toevallig dat dit filmpje uit ons tolerante tulpenlandje komt?

GeenStijl, die het originele filmpje op videosite Dumpert zette, waste vlug zijn handen in onschuld. Want ze hadden er toch echt een neutrale kop boven gezet. ‘Krukkenknul krijgt laffe klappen.’

Maar in de vergiftigde biotoop van Dumpert hóeft er ook helemaal geen haatkop boven te staan om er een haatfilmpje van te maken. Dat vullen die reaguurders zelf wel in. Zo zijn ze daar getraind, geconditioneerd, geredpilled. Dat is het businessmodel.

Kijk naar de comments. Puur op basis van dat donkere haar is de dader al ‘woestijnstront’, een ‘rifaap’, een ‘mocro’, die moet ‘strontscheppen in varkensstallen, past goed bij zijn afkomst en religie….’ En de ergste zijn verwijderd.

Daar in die krochten werd het een anti-moslimfilmpje. Dankzij die niet verwijderde of tegengesproken Dumpert-comments ging het filmpje de wereld in, herverpakt als haat. Het belandt via via bij Britain First. En zo uiteindelijk bij Trump.

En dán is het nieuws in Nederland, hoor. Want we zien liever niet dat die haat zo Hollands is als homegrown nederwiet.

We zien ook niet dat een Nederlandse parlementariër deze week doodleuk datzelfde giftige account Britain First reweet. Want ook Thierry Baudet besteedt zijn haat uit, zoals Trump. Alleen camoufleert en masseert hij het veel vernuftiger, met tweets over Chopin enzo. Een fascist zal ik hem dan ook niet noemen, wel een klavecimbelfascist, die zijn giftige grondtoon overstemt met klassiek gepingel. Laffe klappen, inderdaad.