‘Organisator’ aanslag Istanbul omgekomen bij inval Georgië

Achmed Tsjatajev zat vermoedelijk achter de bomaanslag op luchthaven Atatürk waarbij vorig jaar 45 doden vielen.

Georgische veiligheidstroepen tijdens de operatie waarbij Achmed Tsjatajev om het leven kwam.
Georgische veiligheidstroepen tijdens de operatie waarbij Achmed Tsjatajev om het leven kwam. Foto Irakli Gedenidze/Reuters

Bij een inval van de Georgische autoriteiten is vorige week woensdag het vermoedelijke brein achter de zelfmoordaanslagen in de zomer van 2016 op de luchthaven van Istanbul omgekomen. Achmed Tsjatajev blies zichzelf op bij een commando-operatie in hoofdstad Tbilisi, meldt de Georgische veiligheidsdienst vrijdag volgens persbureau Reuters.

Speciale eenheden vielen een appartementencomplex binnen in een buitenwijk van Tbilisi. Tijdens de missie, die twintig uur duurde, vonden drie terrorismeverdachten de dood. “Het staat vast dat Achmed Tsjatajev één van hen was”, zei een woordvoerder van de veiligheidsdienst op een persconferentie. Ook een commando kwam om het leven. Vier politieagenten raakten gewond. Eén terrorismeverdachte werd gearresteerd.

Explosies in vertrekhal

Bij de aanslag op luchthaven Atatürk in Istanbul op 28 juni 2016 vielen 45 dodelijke slachtoffers. Drie zelfmoordenaars schoten in de vertrekhal om zich heen met kalasjnikovs, waarna ze zichzelf opbliezen. Ruim 230 mensen raakten gewond.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor het bloedbad opgeëist, maar de Turkse overheid gaat ervan uit dat terreurbeweging Islamitische Staat achter de aanslag zit. Turkse media wisten al snel na de aanslag te melden dat deze vermoedelijk georganiseerd was in Centraal-Azië. De daders zouden afkomstig zijn uit de overwegend islamitische voormalige Sovjetrepublieken Kirgizië en Oezbekistan, of uit de Russische deelrepublieken Dagestan of Tsjetsjenië.

Lees ook: Spoor van aanslag daders Istanbul leidt naar Kaukasus

De naam van Tsjatajev dook al snel op als organisator van de aanslag, onder meer nadat een Amerikaans Congreslid hem genoemd had. Hij diende tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009) onder de jihadistische krijgsheer Dokoe Oemarov en verloor in de strijd een arm. In 2015 zou ‘Eénarm’, zoals zijn bijnaam luidde, naar Syrië zijn gereisd om zich daar bij IS aan te sluiten. De Russische media noemden hem één van de belangrijkste ronselaars van de terreurgroepering. Ook de Verenigde Naties en de Verenigde Staten plaatsten hem op hun terreurlijsten.