Recensie

Recensie

Het knappe aan ‘Sherlock Holmes: Consulting Detective’ is dat je je écht detective voelt

Bordspel 2 Met de feestdagen in aantocht bespreekt Lucas Brouwers deze week bordspellen. Vandaag: Sherlock Holmes: Consulting Detective.

Foto NRC
Foto NRC

Ai, er is een acteur vermoord. Aan de keukentafel denken we na over onze volgende stap. Sommigen willen naar de taxistandplaats. Taxichauffeurs weten misschien wie er rond het tijdstip van de moord in de theaterbuurt waren.

Anderen pleiten voor een bezoekje aan de fameuze tabloid-journalist Langdale Pike. Áls er smeuïge roddels over ons slachtoffer de ronde gaan, dan is Pike daar zeker van op de hoogte.

We spelen Sherlock Holmes: Consulting Detective. In dit spel probeer je als groepje detectives een moordmysterie op te lossen. In victoriaans Londen scharrel je samen net zo lang aanwijzingen bij elkaar totdat je dader, motief en moordmethode durft aan te wijzen.

Thuis waren we onder de indruk van het prachtige drukwerk dat uit de doos tevoorschijn kwam. Er zijn oude kranten met nieuws en advertenties. Er is een gedetailleerde kaart van Londen zoals het eruitzag aan het einde van de negentiende eeuw. En een Gouden Gids met adressen van personen en bedrijven.

En dan zijn er de tien geïllustreerde case files, het hart van het spel. Deze files bevatten elk een verhaal met aanwijzingen. Als groep beslis je welke locatie of verdachte je bezoekt. In de case file leest steeds iemand anders de bijbehorende aanwijzing voor. Simpel zat.

Het knappe is dat je je in Sherlock écht detective voelt. Je wéét je dat alle aanwijzingen ergens in Londen verstopt zijn. Je hoeft ze alleen te vinden, op de juiste manier te interpreteren en aaneen te rijgen. Je rechercheert actiever dan wanneer je een politieserie of detectiveroman consumeert.

Hoe minder aanwijzingen je nodig hebt om de moord op te lossen, hoe meer punten je scoort aan het eind van het spel. Die beloning van snelheid is een beetje tegenstrijdig, want dit spel is niet gemaakt om doorheen te jakkeren. Neem de tijd, snuif de victoriaanse sfeer van pijptabak en opium op.

Is Sherlock eigenlijk wel een bordspel? Niet in de traditionele zin van het woord. Dit is een vertel- en luisterspel.

Een Nederlandse vertaling is er helaas nog niet, dus om mee te doen moet je het Engels beheersen. En met een vleugje verteltalent doe je je medespelers ook een groot plezier. In principe is de groep waarmee je Sherlock kunt spelen oneindig groot, maar vier à vijf mensen is een praktisch maximum om de conversatie te blijven volgen.

Tien case files betekent dat je Sherlock tien keer kunt spelen, daarna zijn alle mysteries opgelost. Is dat erg? Nee. Voor 40 euro speel je tien avondvullende spellen. Dat is 4 euro per heerlijk avondje.