Demonstreer gerust, wij luisteren toch niet, zeggen zeven Friezen

Sinterklaasfeest Demonstranten tegen Zwarte Piet gaan zaterdag opnieuw naar Dokkum. Pegida wil pepernoten uitdelen.

Still uit het Facebook-filmpje waarin zeven Friezen demonstranten tegen Zwarte Piet welkom heten in Friesland.
Still uit het Facebook-filmpje waarin zeven Friezen demonstranten tegen Zwarte Piet welkom heten in Friesland. Beeld Facebook

Friese actievoerders heten de anti-Zwarte Piet-demonstranten in een filmpje op Facebook welkom in Dokkum. Daar vindt zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur een manifestatie plaats op het parkeerterrein de Acht Zaligheden georganiseerd door de Stichting Nederland Wordt Beter. Zij willen opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht.

De zeven mannen staan voor een Friese vlag en een spandoek met een foto van de blokkade van de snelweg twee weken geleden. Daar hielden zij twee bussen met demonstranten van de Stichting Nederland Wordt Beter tegen op de A7 bij Joure. Dit om te voorkomen dat kinderen geconfronteerd zouden worden met de anti-Zwarte Piet-demonstranten. Het OM heeft aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de blokkeerders.

‘Een schande’

De Friezen stellen „het erg belangrijk” te vinden dat de demonstranten zich kunnen uiten. „Het is een schande dat het de eerste keer mislukte.” Ze zeggen geen „rotzooi” te willen.

De manifestatie morgen wordt o.a. ondersteund door de organisaties Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface. Er worden zo’n 300 mensen verwacht. Er zijn sprekers en optredens van artiesten. De politie escorteert de bussen van de actievoerders morgen vanaf Duivendrecht naar Dokkum en weer terug. Dit is volgens een politiewoordvoerder in „goed onderling overleg” afgesproken.

De Friezen roepen in het filmpje anderen op om weg te blijven uit Dokkum. Zij hopen dat het er leeg zal zijn. Een woordvoerder van de ondernemersvereniging zei gisteren op Omrop Fryslân te hopen dat het winkelend publiek juist wel zal komen.

Op Facebook sporen anderen Dokkumers aan morgen binnen te blijven, de vlag halfstok te hangen of een poster van Zwarte Piet voor de ramen te hangen.

Pegida Nederland meldt op haar Facebookpagina dat er morgen voorafgaand aan de manifestatie Zwarte Pieten „in een ludieke en kindvriendelijke actie” pepernoten zullen uitdelen in het centrum.

Zwaar vuurwerk

De actievoerders tegen Zwarte Piet hadden op 18 november toestemming voor een protest tegen „het racistische karakter van het Sinterklaasfeest” tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. Na de blokkade werd de demonstratie door de gemeente echter verboden. Er waren signalen dat pro-Pieten meer wegen zouden blokkeren richting Dokkum. Ook zouden er mensen met zwaar vuurwerk onderweg naar de Friese stad zijn geweest.