David van Dam reconstrueert zijn prijswinnende foto van 2017: ‘Het was buffelen’

Het thema van de fotowedstrijd van december is ‘Mijn beste foto’.

De foto van de weigering van Kaya tot het consulaat werd op zaterdag 11 maart genomen en twee dagen later in NRC gepubliceerd.
De foto van de weigering van Kaya tot het consulaat werd op zaterdag 11 maart genomen en twee dagen later in NRC gepubliceerd. Foto David van Dam.

Nieuwsfotograaf David van Dam maakte in maart van dit jaar een foto van de Turkse minister Fatma Kaya die in Rotterdam de toegang tot het Turkse consulaat werd ontzegd. NRC plaatste de foto en Van Dam won er onlangs – voor de tweede keer in zijn carrière – de Prinsjesfotoprijs mee, voor de beste politieke foto van het jaar.

Het was niet makkelijk om de foto te maken, vertelt Van Dam. „Er was een enorme rel voor het Turkse consulaat. Meer dan 500 Turkse Nederlanders eisten dat minister Kaya daar werd toegelaten. Dat werd grimmig, met ME en politie te paard. Trekken, duwen. Zo heftig had ik het nog niet eerder meegemaakt. Je moest met je politieperskaart boven je hoofd fotograferen. En dan maar hopen dat je niet werd geslagen.”

Eerste rang

„Van de demonstranten hoorden we dat de Turkse minister zich achter het consulaat in een steeg bevond. Maar toen ik daar langs een ME-busje de steeg in keek, zag ik vooral een lange rij diplomatieke auto’s. Daar kon je niet bij. Aan de andere kant van de steeg stonden bewoners op het dak van hun garages te kijken. Samen met een collega ben ik toen omgelopen, we hebben ergens aangebeld en zijn via een portiekflat ook op zo’n garagedak geklommen. Stonden we eerste rang, op een paar meter afstand van de Turkse minister.”

„Het was inmiddels halverwege de avond en ze probeerde vanuit de auto lopend het consulaat te bereiken. Er stonden behoorlijk wat bodyguards om haar heen. En veel Nederlandse politie, die haar tegenhield. Telkens als we te dicht bij de rand van het dak kwamen, werd er geschreeuwd dat we daar weg moesten. Dan deden we een paar stapjes terug. En als er wat gebeurde, deden we weer een paar stapjes naar voren, uiteraard.”

Spotlicht

„Alles wat er in die steeg gebeurde, werd gefilmd door de politie, voor het archief. En door de eigen bewakers van de minister én door de medewerkers van de ambassade. Er zou zelfs een liveverbinding met president Erdogan zijn, of in ieder geval met een van z’n naaste medewerkers. Normaal gesproken was het ook heel donker in die steeg. Maar doordat iedereen zo stond te filmen – met van verschillende kanten al die telefoonlampjes – ontstond er een mooi spotlicht. Zonder dat licht was de foto ongetwijfeld een stuk minder geworden.”

Als Van Dam er nu op terugkijkt, vindt hij het zelf eigenlijk ook zijn beste foto van het afgelopen jaar. „Al was het alleen al vanwege alle tijd en energie die erin is gestoken. Ik ben om 11.00 uur ’s ochtends de deur uit gegaan, kwam om 2.00 uur ’s nachts weer binnen. Het was buffelen, ik heb er risico’s voor genomen. Het was tenslotte ook mijn eigen initiatief. Als er dan een goede foto uit rolt, die vervolgens een mooie plek krijgt in de krant én ook nog eens gewaardeerd wordt met een prijs, dan is dat een grote beloning.”

Mr. en Mrs. Albino

Aan de Prinsjesfotoprijs die hij voor de foto ontving, is ook een geldbedrag van 2.500 euro verbonden. Dat bedrag besteedt Van Dam aan een reportage over albino’s in Tanzania. Sterker nog, hij is daar op dit moment ter plekke al hard aan het werk om de serie te maken. Belangrijk onderdeel: de schoonheidsverkiezing van Mr. en Mrs. Albino. Binnenkort te zien in NRC.

U kunt uw foto’s met het thema ‘Mijn beste foto’ inzenden tot vrijdag 29 december 17:00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.