Curling

Nederlandse mannen zien kansen op plaatsing Spelen

De Nederlandse curlingmannen zijn nog overdonderd door de massale aandacht voor hun goede prestaties op het EK. Tijd om te genieten is er amper, want het team onder leiding van bondscoach Shari Leibbrandt begint zondag in Tsjechië aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar Nederland zich voor het eerst voor de Spelen kan plaatsen.

Een realistisch doel, zei Leibbrandt kort voor vertrek in ijshal Silverdome in Zoetermeer. „Dit team heeft veel potentie. Kleine, technische dingen gaan straks het verschil maken.”

Nederland treft in Pilsen achtereenvolgens: Italië, Duitsland, Finland, China, Rusland, Denemarken en Tsjechië. De beste twee landen mogen in februari meedoen aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Captain Jaap van Dorp over de kansen: „We moeten de beste curlingweek tot nu toe neerzetten.”

Tot een paar jaar geleden speelde Nederland in curling geen rol van betekenis. Nu lukt het de ploeg zich te meten met sterke landen. Van Dorp: „We hebben meer financiële middelen tot onze beschikking en een betere begeleiding. Mede daardoor spelen we meer toernooien op hoog niveau, waardoor we progressie maken. Het niveau van onze tegenstanders in Pilsen is gelijk aan dat van ons, dus kunnen we ons plaatsen.” (ANP)