Belgische prins Laurent vecht voor zijn toelage van 3 ton

De Belgische prins Laurent raakte afgelopen zomer in opspraak door een omstreden bezoek aan de Chinese ambassade. Hij weigert nu een mogelijke korting op zijn jaarlijkse toelage te accepteren.

Prins Laurent en prinses Claire samen met prinses Astrid en prins Lorenz tijdens een traditionele militaire parade.
Prins Laurent en prinses Claire samen met prinses Astrid en prins Lorenz tijdens een traditionele militaire parade. Foto Robin Utrecht

De Belgische prins Laurent laat zich zijn jaarlijkse toelage van 308.000 euro niet zomaar afpakken. Na een omstreden bezoek aan de Chinese ambassade, waar hij zonder toestemming van de regering de negentigste verjaardag van het Chinese leger vierde, dreigt Laurent jaarlijks tot 77.000 euro te moeten inleveren. De Belgische federale regering beslist daar volgende week over. Nu heeft Laurent een brief van zeven kantjes aan de regering gestuurd waarin hij betoogt dat hij niet gestraft zou moeten worden. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

Het bezoek van Laurent aan de Chinese ambassade begin augustus leidde tot ophef, omdat de reputatie van het Chinese leger op het gebied van de mensenrechten niet al te best is.

Lees ook: Belgische prins moet inleveren na weer een nieuwe ‘frats’

Bovendien was het niet de eerste keer dat Laurent zonder toestemming van de regering buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontmoette.

Laurent is van mening dat hij daar geen toestemming voor nodig heeft. Bovendien wijst hij er in zijn brief op dat de Belgische overheden nauwe relaties met de Chinezen onderhouden. Hetzelfde geldt volgens Laurent voor zijn broer, koning Filip.

Laurent heeft nu een protocol opgesteld waarin zijn rechten en plichten zijn opgesomd. Hierover hoopt hij overeenstemming te bereiken met de federale regering. Hij houdt vol met zijn bezoek aan de Chinezen niets fout te hebben gedaan. (NRC)