30 maanden voor aanslagplannen vliegbasis

Hasan A. werd in de zomer van 2016 aangehouden omdat hij met een bivakmuts door Eindhoven reed.

Op een harde schrijf had A. informatie verzameld over de vliegbasis Leeuwarden.
Op een harde schrijf had A. informatie verzameld over de vliegbasis Leeuwarden. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De man die in 2016 werd opgepakt omdat hij met een bivakmuts rondreed in Eindhoven, heeft vrijdag dertig maanden cel gekregen voor het voorbereiden van terreurdaden. Ook heeft de Rotterdamse rechtbank de 24-jarige Hasan A. tbs opgelegd.

Het vonnis is aanzienlijk zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie van twee jaar en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs dat A. geradicaliseerd was en plannen had om aanslagen te plegen.

De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar en moet verplicht deelnemen aan een deradicaliseringsprogramma. A. heeft een autistische stoornis en werd eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat de man makkelijk beïnvloedbaar was.

Plan 1 en plan 2

Nadat A. was aangehouden, trof de politie bij een huiszoeking propagandamateriaal van terreurbeweging Islamitische Staat aan. Ook werden een stroomstootwapen, een mes en tiewraps in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat A. plannen had om aanslagen te plegen op een vliegbasis vanwege de Nederlandse militaire acties in onder meer Mali en Irak.

Op zijn computer stonden onder meer mapjes met ‘Plan 1’ en ‘Plan 2’, met informatie over de de Brabantse vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. A. had onderzoek gedaan naar de toegangswegen en beveiliging van beide plekken.

Ook zou hij volgens Omroep Brabant gefantaseerd hebben over acties tegen Nederlandse politici zoals Geert Wilders en Mark Rutte, en de cabaretier Hans Teeuwen. Een ander belangrijk doelwit was luitenant-generaal Alexander Schnitger, de toenmalige commandant van de Nederlandse luchtmacht.