Zes verdachten opgepakt bij oprollen witwasbende

Het zestal zou sinds 2012 voor 40 miljoen euro aan auto’s hebben verkocht om zo belasting te ontduiken.

Tijdens het onderzoek zijn 161 voertuigen in beslag genomen.
Tijdens het onderzoek zijn 161 voertuigen in beslag genomen. Foto Openbaar Ministerie

De politie heeft deze week in een lopend witwasonderzoek zes verdachten aangehouden in Drenthe. Zij worden ervan verdacht de afgelopen jaren voor meer dan 40 miljoen euro aan export-auto’s te hebben verkocht om zo belasting te ontduiken. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De politie doorzocht maandag een autobedrijf in Hoogeveen en twee woningen in de omgeving. Als gevolg daarvan werd beslag gelegd op 22 panden, 161 voertuigen, 6 motoren, 1 boot en 3 vuurwapens. Ook werden er doosjes munitie, een stroomstootwapen, horloges, 100.000 euro in contanten en vijftien bankrekeningen ingevorderd. Bij een eerdere actie werd al beslag gelegd op 400.000 euro briefgeld.

Toen de verschillende opsporingsdiensten bezig waren met de doorzoeking van het autobedrijf in Hoogeveen kwam een man met een Audi het terrein oprijden. De 28-jarige bestuurder bleek in de sportwagen een sporttas te hebben liggen met bijna 25.000 euro en diverse kentekenbewijzen van contant aangekochte auto’s. De man is daarop aangehouden en zijn voertuig in beslag genomen.

Libanon

Van de zes verdachten zijn er drie afkomstig uit Libanon. De politie vermoedt dat de auto’s voornamelijk verkocht zijn aan Libanezen woonachtig in Berlijn. De Belastingdienst en politie zeggen daarin de laatste tijd een nieuw fenomeen te ontdekken:

“Malafide autohandelaren kopen tweedehands lease auto’s in bulk op, maar dragen nergens btw af over die voertuigen. Dat doen ze door gebruik te maken van nep facturen en zogenoemde plof bedrijven.”

Het zestal wordt in ieder geval verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrift, identiteitsfraude en belastingontduiking.