‘Witte Huis wil Tillerson vervangen door CIA-baas’

De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen. Zo verschillen de twee van mening over de aanpak van Noord-Korea.

CIA-baas Mike Pompeo (L) en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
CIA-baas Mike Pompeo (L) en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Foto's Eric Thayer en Yuri Gripas/Reuters

Het Witte Huis heeft een plan klaarliggen om de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Dat schrijft The New York Times donderdag op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

Trump heeft nog geen toestemming gegeven om het plan uit te voeren, maar volgens ingewijden met wie The New York Times sprak “kan dat binnen enkele weken gebeuren”. De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen.

Trump noemt Tillerson ‘Mr. Exxon’. Tillerson kiest vooral voor de oude diplomatieke weg, zo ook met de onderhandelingen met Noord-Korea. Trump zei daarover op Twitter:

“Ik zei tegen Rex Tillerson, onze geweldige minister van Buitenlandse Zaken, dat onderhandelen met Little Rocket Man tijdverspilling is. Spaar je krachten, Rex, we zullen doen wat gedaan moet worden.”

Naast de slechte band met Trump heeft Tillerson ook vijanden gemaakt op zijn eigen ministerie. Hij moet reorganiseren en bezuinigen waardoor verschillende ambtenaren zijn vertrokken. Mensen die nog wel op het ministerie werken, klagen over chaotische toestanden en een slechte werksfeer.

Lees ook de column van Michel Kerres over de relatie tussen Trump en Tillerson: Trump zou wat aardiger moeten zijn voor Tillerson

Verklaring Witte Huis

Hoewel bronnen binnen het Witte Huis dus zeggen dat een vertrek van Tillerson aanstaande is, spreekt een officiële verklaring van het Witte Huis dat tegen, aldus persbureau Reuters: “Tillerson blijft zijn ministerie leiden en op dit moment zijn er geen mededelingen gepland die anders kunnen doen vermoeden.”

Tillerson werd door Trump op 13 december 2016 genoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij topman van oliereus ExxonMobil. In een interview in maart gaf Tillerson te kennen dat hij zijn huidige functie niet ambieerde, maar dat zijn vrouw zei dat hij het moest doen.

Lees ook: Rex Tillerson wilde liever geen minister zijn. Maar zijn vrouw dacht er anders over

Voor de opvolging van Pompeo als chef van de CIA is overigens ook al iemand gevonden. Volgens The New York Times wordt dat de Republikein Tom Cotton, senator in Washington voor de staat Arkansas.