Uitbreiding voor Philip Morris-fabriek

Sigaretten Philip Morris begint twee productielijnen waar tabakspapier gemaakt wordt voor e-sigaretten. Zo ontstaan 135 nieuwe banen.

De nieuwe productielijn van Philip Morris waar tabakspapier wordt geproduceerd voor de ‘rookloze’ sigaret.
De nieuwe productielijn van Philip Morris waar tabakspapier wordt geproduceerd voor de ‘rookloze’ sigaret. Foto PAUL BARENDREGT

Zo druk als vóór 2014 is het nog niet in de fabriek in Bergen op Zoom, maar er is weer bedrijvigheid op de productielocatie van Philip Morris. De sigarettenfabrikant opent twee productielijnen in Nederland; de eerste werd donderdag officieel in gebruik genomen. De tweede volgt in januari. Dat heeft in één keer 135 nieuwe banen gecreëerd in de Brabantse fabriek. Het bedrijf investeerde naar eigen zeggen 80 miljoen euro in de productielijnen.

In 2014 stopte Philip Morris (bijna 80.000 werknemers wereldwijd) met het produceren van sigaretten in Nederland. Veel mensen raakten daardoor hun werk kwijt; zo’n 1.200 in totaal. Volledig dicht ging de fabriek overigens niet: de afgelopen jaren werden er nog wel vloeistoffen voor in elektrische sigaretten geproduceerd. De locatie fungeerde daarnaast als logistiek centrum voor de Europese markt van het bedrijf.

Met de nieuwe werknemers erbij werken er nu in totaal weer 335 mensen van Philip Morris in Bergen op Zoom, zegt het bedrijf. Dat is nog zonder het (freelance) logistieke personeel gerekend. Met hen erbij zijn er zo’n 700 mensen op de locatie actief.

Op de nieuwe productielijnen wordt tabakspapier geproduceerd voor een relatief nieuwe elektronische sigaret van Philip Morris. Met die sigaret kun je, zoals het bedrijf het noemt, „rookloos” roken. Het apparaat, de zogeheten IQOS, verhít tabak, in plaats van het te verbranden, en dat zou volgens het bedrijf minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

In het apparaat moeten gebruikers nog sigaretten steken, ‘heatsticks’ noemt het bedrijf dat. Het tabakspapier van die sticks wordt in de fabriek in Bergen op Zoom gemaakt.

Het proces is als volgt: tabaksbladeren worden tot tabaksstof gemalen, tot pasta gemengd en gedroogd tot papier. Daar worden weer grote rollen van gemaakt, die vervolgens tot het juiste formaat worden gesneden. Dat is het product dat de fabriek verlaat. In andere fabrieken van het bedrijf, in Italië, Roemenië en Zwitserland, wordt het papier tot sigaret gemaakt.

De doelgroep van de rookloze sigaret is de roker die nu nog ‘normale’ sigaretten rookt, zegt de woordvoerder van de Nederlandse tak van het bedrijf. Philip Morris zet op jaarbasis 75 miljard dollar om (63 miljard euro inclusief accijnzen), grotendeels met de verkoop van ‘gewone’ sigaretten als Marlboro. Maar het bedrijf zegt een „rookvrije toekomst” na te streven en daarom „traditionele rookwaren” te willen vervangen met „rookloze alternatieven”. In Nederland is het apparaat sinds dit voorjaar verkrijgbaar, vooralsnog voornamelijk bij tabaksspeciaalzaken in Amsterdam. De sticks zijn op meer plekken te verkrijgen.

Overigens staat niet onomstotelijk vast dat de IQOS minder schadelijk is dan een gewone sigaret; Philip Morris deed namelijk zelf onderzoek naar de gezondheidseffecten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dit jaar, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, begonnen met een onderzoek naar de ‘rookloze’ sigaret. Dat is volgend jaar gereed, laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Lees ook: Banen door een nieuwe sigaret