Trump stelt vriendschap met Britten op de proef door twitterrel

‘Feiten doen ertoe’ President Trump kreeg veel kritiek voor zijn retweets van uiterst rechtse video’s. Ook van premier May. Het gevolg: een twitterrel.

Mensen houden de Britse vlag vast tijdens een bijeenkomst van Britain First. Links staat Jayda Fransen.
Mensen houden de Britse vlag vast tijdens een bijeenkomst van Britain First. Links staat Jayda Fransen. Foto Kevin Coombs/Reuters

De speciale vriendschap die Britse politici denken te koesteren met het Witte Huis wordt in het twittertijdperk danig op de proef gesteld door Donald Trump. „Focus niet op mij, focus op het verwoestende Radicale Islamitische Terrorisme dat plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk. Met ons gaat het prima!”, aldus de Amerikaanse president, als reactie op een opmerking van de woordvoerder van premier Theresa May.

De rel ontstond eveneens op Twitter. Trump retweette enkele berichten, met video’s, gepost door Jayda Fransen. De 31-jarige is leider van Britain First, een marginale, uiterst rechtse beweging. Mays woordvoerder zei dat „het verkeerd was van de president om dit te doen”. Trump reageerde als door een wesp gestoken.

Lees ook: Trump haalt uit naar Britse premier May

Woedende reacties

Het online-gedrag zorgde voor woedende reacties in het Verenigd Koninkrijk. Brendan Cox, weduwnaar van Jo Cox, het Lagerhuislid dat vorig jaar werd vermoord door een rechtse extremist, sprak de Amerikaanse president er op aan via zijn geliefde communicatiemedium. „U heeft elke dag een massale schietpartij in uw land, het aantal moorden ligt vele malen hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, uw gezondheidszorg is een schande en u slaagt er niet in het Congres wetgeving aan te laten nemen terwijl u de meerderheid hebt. Daar zou ík op focussen”, schreef Cox, die gebruikmaakte van het besluit van Twitter langere berichten toe te staan.

Labourleider Jeremy Corbyn noemde Trumps acties „weerzinwekkend, gevaarlijk en een bedreiging voor ons land”.

May liet via haar woordvoerder weten dat Britain First een organisatie is die op geen enkele wijze aandacht verdient. „Britain First wil gemeenschappen verdelen met opruiende verhalen. Ze wakkeren angsten aan”, aldus de zegsman. Britten verwerpen de retoriek van uiterst rechts die haaks staat op de waarden van dit land, aldus de woordvoerder.

Britain First is een splinterbeweging die voortkomt uit de British National Party (BNP), een partij die rond 2000 enig electoraal succes genoot. De afsplitsing is in 2011 opgericht door oud-leden van BNP, en is tegen migratie, tegen de islam, en vóór een traditioneel-christelijke samenleving. De intussen vertrokken oprichter was een Noord-Ierse anti-abortusactivist. De beweging, door de Britse kiescommissie geschrapt als politieke partij, kreeg enige aandacht met protesten, christelijke patrouilles door wijken waar veel migranten wonen.

Nederlands videoplatform

In de drie tweets van leider Jayda Fransen (nu circa 76.000 volgers) die Trump (43 miljoen volgers) retweette, is te zien hoe moslims en immigranten zogenaamd een gevaar zijn. Een van de filmpjes is afkomstig van het Nederlandse videoplatform Dumpert en toont hoe een jongen op krukken in elkaar geslagen wordt door een andere jongen. De dader is een moslimmigrant, oordeelt Fransen. De Nederlandse ambassade in Washington twitterde als reactie dat „feiten ertoe doen”, dat de dader in de video geboren en getogen is in Nederland en dat hij zijn straf heeft uitgezeten volgens Nederlands recht.

De Britse politiek neemt de zaak serieus. Deze donderdag stemde Kamervoorzitter John Bercow in met een verzoek de kwestie later op de dag in het Lagerhuis te behandelen. Bij Labour gaan stemmen op om de uitnodiging aan Trump om op staatsbezoek te komen in te trekken. Soortgelijke stemmen gingen ook al op toen Trump na een serie aanslagen de Londense burgemeester Sadiq Khan aanviel.

Het bezoek van Trump lijkt sindsdien op de lange baan geschoven. Het bezoek afblazen is niet aan de orde, aldus 10 Downing Street. Een uitnodiging aan de meest speciale Britse bondgenoot intrekken vindt May nog steeds te ondiplomatiek.

Lees ook: Trump retweet anti-moslimvideo’s - ook uit Nederland

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk werd Brendan Cox abusievelijk aangeduid als de weduwe van Jo Cox (in plaats van weduwnaar).