Trump haalt uit naar Britse premier May

May had kritiek geuit op een reeks retweets van Trump van anti-moslimfilmpjes van de Britse extreem-rechtse groepering Britain First.

Foto Matt Dunham/EPA

“Richt je niet op mij, maar richt je op het destructieve radicaal islamitische terrorisme dat plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk. Met ons gaat het prima!” Dat twitterde de Amerikaanse president Donald Trump woensdagnacht aan de Britse premier Theresa May. De president reageerde hiermee op kritiek van May op het retweeten van anti-moslimfilmpjes.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@Theresa_May, don’t focus on me, focus on the destructive Radical Islamic Terrorism that is taking place within th… https://t.co/d5BTTYaALh

Aanleiding was een reeks retweets die Trump plaatste van anti-moslimvideo’s van de voorvrouw van de Britse extreem-rechtse groepering Britain First. Premier May noemde het delen van deze filmpjes “verkeerd” en zei via een woordvoerder:

“Britain First probeert de gemeenschap te verdelen door haatdragende verhalen te verspreiden die leugens bevatten en spanningen veroorzaken. Het zorgt voor angst bij gezagsgetrouwe mensen.”

De burgemeester van Londen Sadiq Khan reageerde donderdag zeer kritisch op de retweets van Trump. “Het wordt steeds duidelijker dat een officieel bezoek van Trump aan Groot-Brittannië niet wordt toegejuicht.”

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd reageerde milder en hoopt dat Trump luistert naar de kritiek van May. Volgens reuters zei ze donderdag: “Ik denk dat we allemaal beter luisteren naar kritiek van onze vrienden dan naar mensen met wie we geen relatie hebben.”

Diplomatieke banden

De kritiek van May en de uithaal van Trump zijn opvallend, omdat het Verenigd Koninkrijk een van de trouwste bondgenoten is van de Verenigde Staten. Bovendien richtte Trump zich in een eerdere versie van zijn tweet tot een nep-account van May. Kort hierna veranderde hij het bericht en richtte hij zich tot het juiste account van de premier.

Lees ook: Trump retweet anti-moslimvideo’s - ook uit Nederland

Kritiek

Het retweeten van de video’s door Trump leidde tot veel verontwaardiging. Zo is een van de filmpjes afkomstig uit Nederland en heeft als onderschrift: “Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar”. De Nederlandse ambassade reageerde direct en liet weten dat de dader was geboren en getogen in Nederland.

Het Witte Huis verdedigde het optreden van Trump. Een woordvoerder zei volgens persbureau Reuters: “Het gaat erom dat mensen die de Verenigde Staten binnenkomen geen risico vormen voor de openbare veiligheid of terrorisme.”