SBM treft schikking in VS

Maritiem dienstverlener SBM Offshore betaalt 238 miljoen dollar aan de Amerikaanse justitie voor de afhandeling van corruptiezaken.

Oliepruductieplatform van SBM in Brazilië.
Oliepruductieplatform van SBM in Brazilië. Foto SBM Offshore

SBM Offshore heeft schuld bekend aan omkoping en een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie. Het beursgenoteerde bedrijf, onder meer bouwer van olieplatforms, betaalt 238 miljoen dollar (201 miljoen euro). Dat bedrag is gelijk aan de reservering die SBM (omzet 2 miljard euro in 2016, winst 164 miljoen) daarvoor had gemaakt. Eerder deze maand noemde bestuursvoorzitter Bruno Chabas de reservering „de beste schatting die wij nu kunnen maken”.

SBM kampt al meer dan vijf jaar met de afhandeling van corruptiezaken in verschillende landen. In 2012 bleek dat medewerkers in verscheidene landen zich schuldig hadden gemaakt aan het betalen van smeergeld. Daarbij gaat het om omkoping van mensen van 1996 tot 2012 in Brazilië, Angola, Equatoriaal Guinea, Kazachstan en Irak.

Het bedrijf, waar bijna 5.000 mensen werken, trof eerder een schikking met justitie in Nederland en daarmee ook met de VS. In Nederland werd de zaak voor 240 miljoen dollar afgedaan, maar de Amerikaanse autoriteiten hielden zich expliciet het recht voor om de zaak te heropenen als zich nieuwe feiten zouden aandienen. Dat gebeurde toen oud-topman Tony Mace eerder deze maand schuld bekende aan corruptie in het Braziliaanse omkoopschandaal. De Brit, tussen 2008 en 2011 topman van SBM, gaf voor de rechter in Houston toe in het verleden steekpenningen te hebben goedgekeurd.

Lees ook: Nog lang geen punt achter SBM-affaires

Petrobas-zaak

Met de Amerikaanse schikking heeft SBM nog steeds geen punt gezet achter de omkopingszaak. Het bedrijf is nog met de Braziliaanse autoriteiten in gesprek over een schikking, waarbij omkoping met medewerkers van staatsbedrijf Petrobras centraal staat.

Vorig jaar zomer werd een voorlopig akkoord bereikt met de openbare aanklager. Daarbij ging het om een schikking van 275 miljoen dollar. Maar uiteindelijk werd de deal afgekeurd door de zogeheten Vijfde Kamer, een rechtbank die corruptie in het land moet aanpakken. Hoe lang de discussie in Brazilië nog loopt, is onduidelijk.

SBM wil eerst duidelijkheid hebben, voordat het schikt „Wij willen niet zulke hoge bedragen betalen en daarna toch weer geconfronteerd worden met nieuwe rechtszaken”, zei Erik Lagendijk vorige maand over de Braziliaanse besprekingen. Hij is als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor naleving van regelgeving en wilde niet zeggen wanneer hij een schikking in Brazilië verwachtte.

De koers van het aandeel SBM stond donderdagochtend ruim 1 procent hoger op de Amsterdamse beurs.