Sami

In dunbevolkte Noorse gemeente 151 misbruikzaken

In een dunbevolkte gemeente in het noorden van Noorwegen hebben zich tussen 1953 en augustus 2017 151 gevallen van seksueel misbruik voorgedaan. Dat heeft de Noorse politie dinsdag na uitgebreid onderzoek bekendgemaakt. In 43 gevallen gaat het om verkrachting. In de gemeente Tysfjord, rond de poolcirkel, wonen minder dan tweeduizend mensen, onder wie veel Sami, een van oorsprong nomadisch volk. Het misbruik werd vorig jaar onder de aandacht gebracht door het Noorse dagblad Verdens Gang, waarin elf mannen en vrouwen vertelden slachtoffer te zijn geweest. Hierop startte de politie een onderzoek. Tone Vangen, het hoofd van de politie in de regio Nordland, heeft haar verontschuldigingen aangeboden en erkent dat de politie „niet goed haar werk heeft gedaan”. (NRC)