Postmarkt

Postfirma’s moeten 80 procent bezorgers in dienst hebben

Postbedrijven moeten vanaf 1 januari minimaal 80 procent van hun bezorgers in dienst hebben. Het kabinet wil zo een einde maken aan de grootschalige inzet van zelfstandige postbezorgers. Die groep moet beter worden beschermd, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken (CDA) donderdag aan de Kamer. Het besluit geldt alleen voor bezorgers van poststukken, niet voor diensten die pakketten aan huis bezorgen.

Hoewel de zogeheten 80-procentsnorm al over een maand ingaat, kan het besluit voor bedrijven onmogelijk als een verrassing komen, stelt Keijzer. Al in de Postwet uit 2009 zijn afspraken gemaakt over een minimumpercentage bezorgers met een arbeidsovereenkomst. In 2011 is besloten dat percentage op 80 procent vast te stellen.

Door „politieke onduidelijkheid” is de norm tot op heden nooit van kracht geweest. De Autoriteit Consument & Markt gaat er voortaan op toezien.

Voor PostNL vormt het kabinetsbesluit geen probleem, meldt een woordvoerder. Bij de grootste speler op de markt hebben alle postbezorgers een arbeidsovereenkomst.

Anders is dat voor Sandd, de nummer twee op de postmarkt. Daar werken veel bezorgers als zelfstandige. (NRC)