Postbedrijven moeten bezorgers contract aanbieden

Het kabinet wil dat minstens 80 procent van de postbezorgers uiterlijk begin volgend jaar in dienst is.

Foto Simon Trel/NRC

Postbedrijven moeten vanaf 1 januari minimaal 80 procent van hun bezorgers in dienst hebben. Het kabinet wil zo een einde maken aan de grootschalige inzet van zelfstandige postbezorgers bij sommige bedrijven. Die groep moet beter worden beschermd, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) donderdag aan de Kamer.

Volgens Keijzer zijn postbezorgers actief aan “de onderkant van de arbeidsmarkt” en hebben ze recht op “eerlijk werkgeverschap”. Het is daarom onwenselijk dat bedrijven met elkaar concurreren door de arbeidsvoorwaarden voor arbeidskrachten te verslechteren, schrijft de staatssecretaris. Het besluit geldt alleen voor bezorgers van poststukken, niet voor diensten die pakketten aan huis bezorgen.

Hoewel de zogeheten 80-procentsnorm al over een maand ingaat, kan het besluit voor bedrijven onmogelijk als een verrassing komen, stelt Keijzer. Al in de Postwet uit 2009 zijn afspraken gemaakt over een minimumpercentage bezorgers met een arbeidsovereenkomst. In 2011 is besloten dat percentage op 80 procent vast te stellen.

Voldoende voorbereidingstijd

Door “politieke onduidelijkheid” is de norm tot op heden nooit van kracht geweest. Niettemin hebben bedrijven volgens Keijzer voldoende tijd gehad om aan de regel te voldoen. De staatssecretaris vindt het daarom redelijk om al met ingang van het nieuwe jaar te beginnen met het handhaven van de norm. De Autoriteit Consument en Markt gaat daarop toezien.

Voor PostNL vormt het kabinetsbesluit geen probleem, meldt een woordvoerder. Bij de grootste speler op de markt hebben alle postbezorgers een arbeidsovereenkomst. Anders is dat voor Sandd, de nummer twee op de postmarkt. Daar werken veel bezorgers als zelfstandige, via een zogeheten overeenkomst van opdracht. Zij zijn niet beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en bouwen bijvoorbeeld geen pensioen op. Hoeveel van de bezorgers van Sandd nu al een contract hebben, is niet duidelijk. Volgens het bedrijf zelf gaat het om “het merendeel”.

Sandd stelt in een verklaring dat de meeste bezorgers juist géén arbeidsovereenkomst willen: zij zien hun werk vooral als bijbaan en werken vaak maar vier tot acht uur per week. Door nu aan te dringen op de 80-procentsnorm spreekt de staatssecretaris “impliciet haar voorkeur uit voor een monopolie” van PostNL, schrijft Sandd in een reactie. “Dit eerste wapenfeit geeft in ieder geval duidelijk aan uit welke hoek de wind waait. ”

Slechte arbeidsvoorwaarden in de post? “Dat is een beeld dat geframed wordt door de bonden”, zei de topman van Sandd onlangs tegen NRC.

Het besluit van de staatssecretaris komt op een moment dat Sandd zich steeds nadrukkelijker presenteert als uitdager van PostNL. Vorige maand kwam het bedrijf met een eigen postzegel, in een poging PostNL te beconcurreren op de markt voor consumentenpost. De zegels van Sandd zijn aanmerkelijk goedkoper dan die van PostNL. Vakbonden vrezen dat vooral de bezorgers opdraaien voor dat verschil.