‘Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor vuurwerkverbod’

Dat melden bronnen aan RTL Nieuws, het rapport wordt vrijdagochtend gepresenteerd.

Klanten bij een vuurwerkhandelaar in Rijswijk.
Klanten bij een vuurwerkhandelaar in Rijswijk. Foto Bart Maat/ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport dat vrijdag wordt gepresenteerd, meldt RTL Nieuws. Een woordvoerder van de OVV wil het nieuws desgevraagd niet bevestigen.

Het kabinet moet met een reactie komen op het rapport, maar is niet verplicht om de aanbevelingen over te nemen. Oppositiepartijen GroenLinks en Partij van de Dieren zijn voorstander van een vuurwerkverbod.

‘Jaarwisseling gevaarlijkste moment van het jaar’

Volgens de onderzoeksraad zijn de risico’s tijdens de jaarwisseling “onaanvaardbaar” groot, zo staat in een conceptrapport. Het noemt de periode rond Oud en Nieuw het “gevaarlijkste moment” van het jaar.

Jaarlijks zijn er 10.000 incidenten; in 40 procent van de gevallen komt dit door consumentenvuurwerk. De raad hekelt de gebrekkige kwaliteitskeurmerken voor legaal vuurwerk en het gebrek aan toezicht. Ook de grootschalige handel in steeds zwaarder illegaal vuurwerk veroorzaakt grote problemen.

In juni pleitte de Nationale Politie al voor een vuurwerkverbod. Uit onderzoeken van TNO en de Politieacademie bleek dat de explosieve kracht van illegaal vuurwerk sterk is toegenomen. Vooral het gooien van vuurwerk vormt een groot probleem voor de politie. Korpschef Erik Akerboom liet toen weten:

“Ons beeld over de vernietigende kracht van bepaald vuurwerk klopt. Daar kunnen we onze mensen en dieren eenvoudigweg niet meer tegen beschermen, evenmin als andere hulpverleners en burgers. Het is echt vijf voor twaalf. Daarom pleiten we voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Vuurwerk naar anderen en hulpverleners gooien, beschouwen wij als een ernstig vergrijp.”

In tientallen steden is er al sprake van een vuurwerkvrije zone. De Raad van State oordeelde vorig jaar, in een zaak die een Hilversumse vuurwerkhandelaar had aangespannen, dat gemeenten de gerechtelijke bevoegheid hebben om in een deel van de stad een vuurwerkverbod in te stellen.