OM in beroep in zaak dodelijke straatrace

Een vader en zoon raceten vorig jaar over een weg in Loosdrecht. Een 19-jarige vrouw werd daarbij aangereden en overleed later in het ziekenhuis.

Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden.
Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak omtrent het dodelijk auto-ongeluk in Loosdrecht, waarbij vorig jaar een persoon om het leven kwam. Walter van W. (54), de veroorzaker van de crash, werd twee weken geleden veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Het OM had vijf jaar geëist. Zijn zoon Casper (32) kreeg een een werkstraf van 100 uur voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Tegen hem was een celstraf van drie jaar geëist.

Een woordvoerder van het OM laat in een reactie weten dat het in hoger beroep gaat omdat de rechtbank het ‘race-element’ niet meegenomen heeft in de uitspraak. Walter van W. reed op de bewuste avond in een Porsche 911 en zijn zoon Casper in een Mini Cooper. Meerdere getuigen verklaarden dat het tweetal met hoge snelheid bumperklevend achter elkaar aanreed.

Overleden

Het negentienjarige slachtoffer draaide met haar auto de weg op toen W. tegen haar aanreed. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut stelde vast dat de vader 45 meter voor het ongeluk zo’n 160 kilometer per uur reed, terwijl op de weg een maximale snelheid geldt van 50 kilometer per uur. De vrouw raakte zwaargewond en overleed twee weken na het ongeval aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

De twee mannen gaven tijdens het proces aan dat ze te hard reden, maar hebben altijd ontkend dat er sprake was van een straatrace. De rechtbank oordeelde dat hun rijgedrag een “wedstrijdmatig karakter” had en roekeloos was. Volgens het OM is er echter duidelijk sprake van een ‘race-element’ en daarom werd de zoon aangeklaagd voor het medeplegen van het dodelijke ongeluk. De rechtbank oordeelde dat het ongeval niet aan hem toe te rekenen is.

Walter van W. kondigde al eerder aan in hoger beroep te gaan tegen zijn straf.