Olielanden verlengen productieplafond tot eind 2018

De beperking van de olieproductie werd vorig jaar ingesteld om de prijs voor ruwe olie hoog te houden.

Foto Joe Klamar/AFP

De landen aangesloten bij de OPEC blijven hun olieproductie in ieder geval tot eind volgend jaar beperken. Dat heeft de voorzitter van het oliekartel, Mohammed Barkindo uit Marokko, donderdag bekendgemaakt na een bijeenkomst in Wenen.

De OPEC-landen zullen ook het komende jaar 1,8 miljoen vaten per dag minder produceren. Ook Rusland is akkoord gegaan met de productieverlaging. Het land is een van de grootste producenten van olie ter wereld, maar geen lid van de OPEC.

De bestaande productieafspraak, die precies een jaar geleden werd gemaakt om de lage olieprijs te stutten, zou eind maart aflopen. De verlenging komt niet onverwacht: bronnen binnen de OPEC lieten tegenover persbureau Reuters onlangs al weten dat ze ophanden was.

Lees ook: Olielanden houden de productie laag, om de prijs om te voeren

De prijs was bij het instellen van de productieafspraak al zeker twaalf maanden niet meer boven de 50 dollar (42,20 euro) per vat uitgekomen, kortstondige uitschieters daargelaten. In de zomer van 2014 lag de prijs nog boven de 110 dollar.

Meerdere afspraken

Tegen NRC zegt Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro, dat de nu besloten verlenging al grotendeels in de prijs was opgenomen. De olieprijs steeg na de aankondiging daardoor slechts licht: een vat Brentolie werd 1,3 procent duurder. „Het blijft de vraag of er in juni weer een bijsturing gaat plaatsvinden. Dat geeft dan toch weer wat onzekerheid en daar houden beleggers niet van.”

De productiebeperking zal ook gaan gelden voor OPEC-land Nigeria. De aangesloten landen moesten het donderdagmiddag nog eens worden over de toegestane productie voor Libië. Beide landen waren eerder uitgezonderd vanwege de binnenlandse onrust in deze landen en omdat hun productie al laag was. Ook met Rusland moet nog worden overlegd; met het land werd vorig jaar een aparte afspraak gemaakt over het productieplafond.

Het zou ABN Amro-analist Van Cleef niet verbazen als de olieprijs de komende tijd weer wat gaat dalen. „We hebben de afgelopen tijd een flinke stijging gezien en dan ligt het voor de hand dat beleggers winst pakken. En dat is helemaal geen probleem want over de langere termijn zal de trend wel omhoog blijven.”