#MeToo

Tv-presentator Matt Lauer ontslagen wegens seksueel wangedrag

Amerikaanse tv-host Matt Lauer
Amerikaanse tv-host Matt Lauer Foto Reuters

Today Show-presentator Matt Lauer (59) is woensdag ontslagen wegens ‘ongepast seksueel gedrag op de werkvloer’. Dat liet zijn werkgever, de Amerikaanse televisiezender NBC, in een verklaring weten. Matt Lauer presenteerde ruim twintig jaar de nieuwsshow. Voor veel Amerikanen was hij jarenlang een bekend, betrouwbaar tv-gezicht. Hij had een geschat jaarsalaris van 25 miljoen dollar.

De zender zou tot het besluit zijn gekomen nadat ze maandagavond een gedetailleerde klacht van een collega ontving. NBC verklaart dat hoewel het om de eerste klacht over Lauer in twintig jaar gaat, er signalen zijn dat het incident niet op zichzelf staat. Het ontslag kwam net voor dat vakblad Variety een artikel over Lauer publiceerde, met beschuldigingen van tien anonieme collega’s. Ook The New York Times stond op het punt om te publiceren.

Variety schrijft dat Lauer een afgelegen kantoor in het pand had, met een knopje onder zijn bureau om de deur op slot te doen. Hij zou een vrouwelijke collega een seksspeeltje cadeau hebben gedaan, met een briefje erbij over hoe hij dit bij haar wilde inbrengen. Ook zou hij bij een andere vrouw zijn broek hebben laten zakken om zijn geslacht te tonen. Volgens een bron was Lauer op de redactie seksueel zeer actief, maar ging het deels om seks met wederzijdse instemming. Variety schrijft dat vrouwen wel degelijk hebben geklaagd bij de leiding, maar dat deze geen gehoor gaf omdat Lauer zo goed scoorde op televisie.

Na Good Morning America (ABC, 4,4 miljoen kijkers) is Today de best bekeken Amerikaanse ochtendshow (4,2 miljoen kijkers). Omdat Today wel het beste scoort in de belangrijkste doelgroep (25-54 jaar) is het de meest lucratieve ochtendshow, met vorig jaar een reclameopbrengst van 508 miljoen dollar.

Vorige week werd Lauers concurrent Charlie Rose van CBS This Morning ontslagen na soortgelijke beschuldigingen. Zij behoren tot een groeiende rij Amerikaanse mediamannen die sinds de #MeToo-beweging worden beschuldigd van seksueel wangedrag, met als bekendste producer Harvey Weinstein, acteur Kevin Spacey, en komiek Louis C.K.