May: Trump zat fout, maar bezoek gaat door

Er is nog geen exacte datum bekend voor het officiële staatsbezoek van Trump aan het VK.

Foto Matt Dunham/AP

De Britse premier Theresa May heeft donderdagmiddag publiekelijk gereageerd op de diplomatieke rel met de Amerikaanse president Donald Trump. Ze noemde zijn retweets „fout”. Een officieel staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk gaat wel door, ook al riepen Britse politici op dat af te blazen.

Over het staatsbezoek werd donderdagmiddag gedebatteerd in het Britse Lagerhuis. Eerder op de dag had de burgemeester van Londen Sadiq Khan laten weten dat de Amerikaanse president in ieder geval niet gewenst is in de hoofdstad.

Aanleiding voor het debat was de diplomatieke rel tussen May en Trump, die begon toen de Amerikaanse president woensdag antimoslimvideo’s retweette van de leider van het extreem-rechtse Britain First. Nadat May via een woordvoerder kritiek had geuit op de video’s, liet de president opnieuw van zich horen op Twitter: “Focus niet op mij, let liever op het verwoestende Radicale Islamitische Terrorisme in het Verenigd Koninkrijk.”

Geen exacte datum bekend

In het Britse Lagerhuis spraken politici hun woede uit over Trumps opmerkingen en zijn gedrag. Zo zei Chris Bryant van Labour dat de president zou moeten worden gearresteerd als hij in het Verenigd Koninkrijk komt. De conservatieve Philip Hollobone vond dat May ervoor moest pleiten dat Trump de tweets verwijdert.

Premier May zelf was niet aanwezig bij het debat, omdat ze op staatsbezoek is in Jordanië. In een persconferentie liet ze weten dat Trump ondanks de oproep van een aantal parlementsleden, nog steeds officieel is uitgenodigd. De uitnodiging zou ook formeel zijn geaccepteerd, al is nog niet bekend op welke datum het bezoek plaatsvindt.

Lees ook: Trump stelt vriendschap met Britten op de proef door twitterrel

Wel herhaalde May haar standpunt over de retweets door Trump:

“Dat we samenwerken met de Verenigde Staten betekent niet dat we bang zijn om er iets van te zeggen als ze iets fout doen. Daar kunnen we duidelijk over zijn. En ik ben heel duidelijk in mijn mening dat het retweeten van berichten van Britain First fout is.”

De premier noemde het extreem-rechtse Britain First “haatdragend” en “niet in lijn met het Britse fatsoen”.