Recensie

Recensie Theater

Kleiner en origineler kan een musical nauwelijks zijn

Foto Tom Sebus

Twee mannen in smoking en een stevig swingend combo, meer is er voor From Sammy with love niet nodig. Wie de bolhoed draagt, is Sammy. En dan is de ander een andere figuur in diens leven – de vader of de grootmoeder of de vrouw met wie hij trouwt. Maar die rolverdeling wisselt snel, in rake, vaak ultrakorte scènetjes die de Amerikaanse entertainer Sammy Davis jr. (1925-1990) puntig portretteren.

From Sammy with love is een Zweedse succesvoorstelling, geschreven en geregisseerd door Jonna Nordenskiöld die ook de regie van deze Nederlandse versie in handen heeft. Haar concept is hier niet eerder vertoond, want de beide acteurs spelen niet alleen die snelle scènetjes, maar functioneren tevens als vertellers. En in bijna achteloos gedebiteerde terzijdes leggen ze bovendien hun eigen ervaringen met allerlei vormen van discriminatie naast die van hun held. Niet om zichzelf te spiegelen aan de dramatische gebeurtenissen in Davis’ leven, maar om met subtiele middelen te illustreren dat alledaags racisme niet alleen van vroeger is.

Freek Bartels en Stanley Burleson dansen en zingen een handvol showsongs uit het repertoire van Sammy Davis, springen soepel en lichtvoetig op en vanaf de metalen staketsels die het toneelbeeld vormen, en weten de zwaarte van het verhaal – over de zwarte artiest die het theater meestal „net als het afval” via de achteruitgang moest verlaten – mooi te verlichten met een ironische ondertoon. Mede dankzij de naturel klinkende vertaling van Jörgen Raymann.

Kleiner dan From Sammy with love kan een musical nauwelijks zijn. En origineler evenmin.