Kandidaten voor opvolging Dijsselbloem zijn bekend

De ministers van Financiën van Letland, Luxemburg, Portugal en Slowakije willen voorzitter worden van de Eurogroep.

Dijsselbloem vertrekt per 13 januari.
Dijsselbloem vertrekt per 13 januari. Foto Stephanie Lecoq/EPA

Portugal, Slowakije, Letland en Luxemburg hebben hebben hun ministers van Financiën voorgedragen voor het voorzitterschap van de Eurogroep. Maandag wordt over de kandidaten gestemd, en wordt duidelijk wie Jeroen Dijsselbloem opvolgt. De Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, heeft zich teruggetrokken.

Om het voorzitterschap binnen te halen moeten de kandidaten steun krijgen van ten minste tien van de negentien eurolanden. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt, krijgen ze hun stemtotalen te horen, waarna ze kunnen besluiten zich terug te trekken uit de race. Er wordt net zo lang gestemd tot er een nieuwe voorzitter gekozen is.

Kandidaten

De kandidaten zijn Mário Centeno (Portugal), Peter Kazimir (Slowakije), Pierre Gramegna (Luxemburg) en Dana Reizniece-Ozola (Letland). Volgens persbureau Reuters kan Kazimir vermoedelijk op de steun van Nederland en Duitsland rekenen. De minister staat erom bekend dat hij in eigen land streng is op de eigen begroting. Ook staat hij te boek als havik ten aanzien van de financiële steun voor Griekenland.

Centeno en Kazimir zijn linkse kandidaten, en hebben dus dezelfde signatuur als de Nederlandse oud-PvdA-minister Dijsselbloem. De Luxemburger Gramegna is van liberalen huize. Reizniece-Ozola is de enige vrouwelijke kandidaat, en centrum-rechts. Ze geldt als een verklaard tegenstander van Letland in de euro.

Langer Dijsselbloem

Eerder deze week ging het gerucht dat de termijn van Dijsselbloem mogelijk met een half jaar verlengd wordt in afwachting van de Duitse en Oostenrijkse regeringsformatie. Ook de Europese Commissie zou daar voorstander van zijn, om tijd te kopen voor hervormingen bij de Eurogroep. De Commissie komt woensdag met voorstellen om het bestuur te stroomlijnen en democratiseren.

Lees meer over de plannen van de Commissie: De nieuwe Dijsselbloem wordt een Europese superminister

Duidelijkheid over het aanblijven of de opvolging van Dijsselbloem komt vermoedelijk maandag pas. Mocht de keuze toch vallen op een van de donderdag gepresenteerde kandidaten, dan zal die op 13 januari beginnen aan een termijn van tweeënhalf jaar.