Jarenlang vermiste helikopter gevonden in jungle Suriname

Het toestel verdween in mei 2015 toen het stembussen en -biljetten naar de jungle bracht voor de verkiezingen twee dagen later.

Wrakstukken van de helikopter.

In het oerwoud bij het Surinaamse dorpje Atjoni is woensdagochtend een helikopter gevonden, melden Surinaamse media. Het zou gaan om een helikopter van het bedrijf Hi-Jet Helicopter Services die sinds 23 mei 2015 vermist wordt. In het wrak zijn ook stoffelijke resten aangetroffen.

Tegenover de NOS verklaart de eigenaar van Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, dat hij op basis van de foto’s van het wrak met zekerheid kan zeggen dat het om de verdwenen helikopter gaat.

Het toestel bracht twee dagen voor de verkiezingen op 25 mei 2015 stembussen en stembiljetten naar het afgelegen Sipaliwini. Bemanningsleden waren technicus Ryatno Kertodikromo en Donovan van Embricqs, piloot en de neef van Jerrel van Embricqs.

Na het verdwijnen van het toestel kwam een grote zoekactie op gang. Het helikopterbedrijf loofde zelf een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar uit voor de gouden tip. Ook werden benefietavonden georganiseerd in Amsterdam en in Paramaribo. De opbrengst ging naar de Stichting Red Don en Noy, vernoemd naar de inzittenden, en werd gebruikt om de zoektocht voort te zetten.

De helikopter zou gevonden zijn door Surinaamse medewerkers die in het gebied onderzoek doen voor een Chinees houtkapbedrijf. Volgens Jerrel van Embricqs ligt het wrak op zestien kilometer afstand van Atjoni. Donderdagochtend gaat de forensische recherche naar het wrak om het te onderzoeken. Uit dit onderzoek moet blijken of het inderdaad om het toestel en de stoffelijke resten van de vermiste mannen gaat.

Familieleden reageren op een Facebookpagina op het nieuws: “Het verschrikkelijke nieuws heeft ons bereikt. Onze geliefden zijn gevonden en helaas niet op de manier als dat we hadden gehoopt. Ja, ondanks de verstreken tijd, was er nog steeds de stille hoop op goed nieuws.”