Jakobsdottir wordt nieuwe premier IJsland

De Links-Groene partij heeft een coalitie gevormd met de liberaal-conservatieve Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij.

Foto Birgir Thor Hardarson/EPA

Katrin Jakobsdottir, de leider van de IJslandse Links-Groene partij, wordt de nieuwe premier van het land. Na twee weken onderhandelen heeft de partij van Jakobsdottir een coalitie gevormd met de liberaal-conservatieve Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij.

De Links-Groene partij boekte winst tijdens de verkiezingen eind oktober en werd de tweede partij van het land. De Onafhankelijkheidspartij bleef de grootste maar moest zetels inleveren. Hierdoor verloor de vorige coalitie de meerderheid in het parlement. Bjarni Benediktsson, de vorige premier, wordt minister van Financiën in het nieuwe kabinet.

Schandaal

Het waren de tweede verkiezingen in een jaar tijd. De vorige regering was pas negen maanden aan de macht toen er in september nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. Een van de coalitiepartijen was uit de regering gestapt nadat de toenmalig premier Benediktsson in een schandaal verwikkeld was geraakt. Benediktsson had verzwegen dat hij op de hoogte was van een schriftelijk verzoek van zijn vader om het strafblad van een vriend schoon te vegen. De man was veroordeeld voor kindermisbruik. Benediktsson gaf pas toe op de hoogte te zijn geweest van dit verzoek tegenover een parlementaire onderzoekscommissie.