Hulp

Saba krijgt 2 miljoen euro extra voor herstel van schade na orkanen

Foto ANP

Het kabinet trekt 2 miljoen euro extra uit voor hulp aan Saba. Het kleinste eiland van Caribisch Nederland is bezig met het herstel van de schade na de orkanen Irma en Maria. Deze hebben afgelopen september onder andere de haven, de vuilnisverwerking en veel woningen beschadigd.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) bezocht Saba deze week op zijn kennismakingsreis langs de Bovenwindse Eilanden. Hij deed eerst het zwaar getroffen Sint-Maarten aan. De zorgen om dat eiland maakten dat het onzeker was of Knops’ bezoek aan Saba kon doorgaan.

Vrijdag trad premier William Marlin van Sint-Maarten af. De Rijksministerraad had eerder die dag de gouverneur van het eiland gevraagd Marlin te ontslaan. Met het vertrek van de premier kwam een eind aan de politieke crisis op het eiland. Marlin heeft bij zijn afscheid aangekondigd dat hij zich voor de verkiezingen in 2018 opnieuw kandidaat wil stellen.

Staatssecretaris Knops toonde zich tevreden over Saba, dat sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is. Hij liet eerder doorschemeren dat hij het eiland meer zelfstandigheid wil gunnen als het bestuur van het eiland op de goede weg doorgaat.

Knops beloofde Saba eerder al ongeveer 21 miljoen euro voor de wederopbouw. (NRC)