Honderden Amerikaanse militairen vertrekken uit Syrië

De zwaarbewapende mariniers hebben de SDF-militie geholpen bij de verovering van Raqqa.

Amerikaanse mariniers bij de Syrisch-Iraakse grens.
Amerikaanse mariniers bij de Syrisch-Iraakse grens. Foto Khalid Mohammed/AP

Meer dan vierhonderd Amerikaanse mariniers vertrekken uit Syrië nadat zij hebben geholpen bij de verovering van Raqqa op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de door de Verenigde Staten geleide coalitie die strijdt tegen IS op donderdag bekendgemaakt.

De zwaarbewapende militairen kwamen in maart 2017 aan in Syrië. Zij trainden en assisteerden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF); een militie van Arabische en Koerdische strijders. Na een belegering van meer dan vier maanden en talloze bombardementen werd half oktober IS verslagen in haar zelfverklaarde hoofdstad.

Nog 1.500 Amerikaanse militairen in Syrië

Er zijn naar schatting nog 1.500 Amerikaanse militairen aanwezig in Syrië. Zij helpen SDF bij de laatste gevechten tegen IS en moeten voorkomen dat de terreurorganisatie weer de kop op steekt. Daarnaast ondersteunen ze ngo’s die hulp bieden aan burgers die willen terugkeren in de gebieden waar IS de controle had. Het is nog onduidelijk hoe lang de Amerikaanse troepen aanwezig blijven in Syrië.

Ook Rusland heeft een deel van haar troepen uit Syrië gehaald. De belangrijkste bondgenoot van het Assad-regime heeft meerdere gevechtsvliegtuigen, die bombardementen uitvoerden boven Aleppo, teruggetrokken uit het land.