Groei

Amerikaanse economie groeit nóg sneller: 3,3 procent

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens een nieuwe raming van de Amerikaanse overheid bedroeg de groei 3,3 procent op jaarbasis. Bij een eerdere schatting werd nog een vooruitgang met 3 procent gerapporteerd.

Het gaat om de sterkste groei in drie jaar. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het cijfer bijgesteld zou worden tot 3,2 procent. De Verenigde Staten profiteren in de afgelopen periode vooral van toegenomen bedrijfsinvesteringen en uitgaven van de overheid. De consumentenbestedingen vielen iets minder hoog uit dan eerder gemeld. In het tweede kwartaal van dit jaar ging de economie van de Verenigde Staten met 3,1 procent vooruit.

Ondanks de groeicijfers beleefde technologiebeurs Nasdaq de grootste daling in drie maanden tijd. Beleggers trokken zich terug uit Big Tech; techbedrijven die het tot voor kort erg goed deden op de beurs. Aandelen van Amazon, Apple, Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook verloren elk 2,5 tot 5 procent van hun waarde. Videodienst Netflix ging zelfs met 6 procent onderuit. Beleggers staken hun geld liever in banken en andere sectoren die profiteren van minder regels. (ANP/Reuters)