‘Gemeente Amsterdam weerde jarenlang homo’s’

De commissie die de geschiktheid van sollicitanten beoordeelde, hield in de jaren vijftig homolijsten bij.

Foto Olivier Middendorp

De gemeente Amsterdam heeft tussen 1950 en 1958 zo’n 225 sollicitanten afgewezen omdat ze homoseksueel zijn. Dat blijkt uit onderzoek in het Stadsarchief, meldt Trouw. De “homolijst” werd opgesteld door de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel, die ook screende op crimineel gedrag. Het COC pleit voor een onderzoek.

De lijst werd vorig jaar bij toeval gevonden, meldt de krant. Onderzoeker Eric Heijselaar stelde vast dat er namen en achtergronden van zo’n 1.500 mensen op stonden. Het werk van de Beoordelingscommissie is vergelijkbaar met de huidige verklaring omtrent het gedrag. Mensen die geen verklaring kregen, konden niet bij de gemeente aan het werk.

Nieuw onderzoek

Het COC, de belangenorganisatie die opkomt voor de rechten van onder anderen homoseksuelen en lesbiennes, pleit in Trouw voor een nieuw onderzoek naar de manier waarop Nederlandse overheden in het verleden zijn omgegaan met homo’s. De organisatie wil onder meer weten of dit soort lijsten in meer gemeenten is bijgehouden.

Het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, heeft zich volgens het COC voornamelijk gericht op de rol van overheidsdienaren in de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. De herstelbetaling uit 2003 van 1,6 miljoen euro had volgens de belangenorganisatie evenmin betrekking op deze “nieuwe feiten” die in Amsterdam zijn aangedragen.