Almere maakt zonder toestemming reclameversie van lokale krant

De gemeente en de Floriade hebben een reclamefolder uitgebracht in de vorm van ‘Almere Deze Week’. De lokale krant reageert verbijsterd: ‘De gemeente heeft onze journalistieke onafhankelijk beschadigd’

Almere Deze Week heeft een oplage van 88.000
Almere Deze Week heeft een oplage van 88.000

De gemeente Almere en De Floriade hebben woensdag zonder toestemming van de redactie een speciale editie van huis-aan-huis-blad Almere Deze Week in omloop gebracht. Bovenaan de krant prijkt het logo en de merknaam van Almere Deze Week, maar de krant wist van niets. De speciale uitgave werd woensdagavond ter promotie van De Floriade uitgedeeld op een bijeenkomst over het tuinbouwevenement dat in 2022 in Almere wordt gehouden.

De promotiekrant in omloop gebracht door de gemeente en De Floriade. Gemeente Almere

Hoofdredacteur Robert Mienstra reageert verontwaardigd. „Ik ben verbijsterd, we zouden zelf nooit zo’n commerciële uitgave maken. De komst van de Floriade is een heel gevoelig onderwerp in Almere. We laten er voor- en tegenstanders over aan het woord. Maar met deze uitgaven heeft de gemeente onze journalistieke onafhankelijkheid echt beschadigd. Ik word door allerlei mensen aangesproken die zeggen: ‘leuk dat jullie je door de gemeente laten omkopen’. Het kost heel veel moeite om dat recht te zetten.”

Een woordvoerder van de gemeente spreekt van „een enorme stomme fout.” Hij vertelt dat de gemeente af en toe advertentieruimte inkoopt bij de krant. „Maar deze uitgave wilden we in eigen beheer doen. Per ongeluk is toen de titel ‘Almere Deze Week’ boven de krant gezet.” Van de uitgave zijn honderd exemplaren uitgedeeld, de overige tweehonderd worden vernietigd. De woordvoerder heeft donderdagochtend namens de gemeente zijn excuses aangeboden aan Mienstra.

Almere Deze Week is de laatst overgebleven lokale krant in Almere, sinds concurrent Almere Vandaag in mei dit jaar werd opgeheven. De krant bestaat uit een website en een weekeditie (oplage 88.000) en heeft vier redacteuren in dienst. Het is een uitgave van de kleinere uitgeverij/drukkerij Rodi Media, die in heel Noord-Holland gratis week- en zondagskranten uitgeeft.