Flesje Praljak bevatte potentieel dodelijk gif

Hoe de veroordeelde oorlogsmisdadiger het flesje in handen kreeg, wordt nog onderzocht.

Praljak drinkt het flesje leeg.
Praljak drinkt het flesje leeg. Foto AFP/ICTY

In het flesje dat de voormalige Bosnisch-Kroatische generaal Slobodan Praljak woensdag aan zijn lippen zette, zijn resten gevonden van een “chemische stof die tot de dood zou kunnen leiden”. Dat is het voorlopige resultaat van onderzoek naar het gif, meldt het Openbaar Ministerie donderdagochtend. Op het lichaam van Praljak wordt “op korte termijn” autopsie uitgevoerd of de inhoud van dat flesje hem fataal is geworden.

Praljak overleed woensdag nadat hij ten overstaan van het Joegoslaviëtribunaal het flesje leek leeg te drinken. “Ik heb vergif gedronken”, zei hij tegen de rechtbank, die hem tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeelde voor oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig. “Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger en ik verwerp uw vonnis met minachting.”

Onderzoek

Het OM in Den Haag leidt het onderzoek naar de dood van Praljak. Bekeken wordt onder meer hoe hij het gif de rechtszaal in wist te krijgen. Ook wordt uitgezocht of hij hulp heeft gekregen bij zijn zelfmoord. Dat is strafbaar.

Het tribunaal laat weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek, maar verwijst verder naar het OM. Ook de Haagse politie wilde geen nadere toelichting geven.