‘Erdogan betrokken bij omzeiling sancties tegen Iran’

Getuige beschuldigt Erdogan tijdens een groot proces over de omzeiling van economische sancties tegen Iran.

Foto EPA

Recep Tayyip Erdogan was persoonlijk op de hoogte van geheime olieleveranties uit Iran. Dat verklaarde goudhandelaar Reza Zarrab donderdag tijdens een proces in New York, over het ontduiken van Amerikaanse economische sancties tegen Iran.

In 2013 werden in Turkije miljarden dollars witgewassen voor Iran, door olie op te kopen en goud naar Iran te smokkelen. Erdogan was destijds premier van Turkije. Als sleutelfiguur in de zwendel deed Zarrab, toen een vertrouweling van Erdogan, zaken met Turkse staatsbanken. Ook zou hij steekpenningen hebben betaald aan Turkse zakenmensen en functionarissen. De goudhandelaar begon zijn getuigenis over de omzeiling van de economische sancties afgelopen woensdag.

In de rechtbank van New York vertelde Zarrab donderdag dat een hoge Turkse ambtenaar hem vertelde dat Erdogan goedkeuring had gegeven voor de regeling die werd getroffen met de bank Ziraat Bankasi. De toenmalige Turkse premier zou het plan hebben bekeken samen met de minister van Financiën, Ali Babacan.

Zarrab was tot voor kort zelf hoofdverdachte in het proces, maar eerder deze week bleek hij in ruil voor strafvermindering op te treden als getuige tegen een andere verdachte, de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla. Zarrab zelf heeft schuld bekend.

Volgens correspondent Toon Beemsterboer ‘smult’ het Turkse publiek van deze rechtszaak, vol drama en politieke intriges.

Volgens Erdogan heeft Turkije nooit de economische sancties tegen Iran geschonden, schrijft persbureau Reuters. Tegen CNN Turk zei een woordvoerder van de president dat de rechtszaak “een complot tegen Turkije” is.