Demonstratie Dokkum

Politie begeleidt anti-Zwarte Piet-actie

Een groep anti-Zwarte Piet-activisten die zaterdag in Dokkum gaat demonstreren, wordt onder politiebegeleiding naar Dokkum vervoerd. De politie wil hiermee voorkomen dat de actievoerders onderweg worden tegengehouden. Dat melden de organisatoren van de demonstratie.

De actievoerders vertrekken vanuit Duivendrecht en demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. Volgens de organisatie werken „de autoriteiten samen met ons voor een veilige manifestatie”. De demonstratie wordt onder meer georganiseerd door Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface, Free Your Mind, Progressive Groningen en Doorbraak.

De actievoerders wilden op 21 november langs de route van de Sinterklaasoptocht demonstreren tegen racisme, maar werden onderweg tegengehouden. Pro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeerden de A7 bij Dokkum. Hierna besloot de locoburgemeester de geplande demonstratie te verbieden vanwege „vrees voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan”. Volgens de locoburgemeester was de „veiligheid van de demonstranten en publiek” niet meer te garanderen. Onder politiebegeleiding werden de actievoerders uiteindelijk teruggereden.

Op de dag zelf verrichtte de politie geen aanhoudingen. Wel liet het Openbaar Ministerie (OM) weten een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar aanleiding van de blokkade. Het OM probeert de demonstranten te identificeren en onderzoekt op welke manier de veiligheid in gevaar is gebracht.