Recensie

Recensie

De vragen zijn goed, maar het spel werkt niet

Bordspel 3

Met de feestdagen in aantocht bespreekt deze week bordspellen. Vandaag: Kwis ’t!.

Tijdens het trivia-spel Kwis ’t! gebeurde iets raars. De veelweter van het gezelschap beantwoordde expres ál zijn vijf vragen fout. Zo kon hij later ‘bluffen’ dat hij drie vragen goed had om extra bonuspunten te verdienen. Briljante strategie? Nee, spelbederf! Maar het mocht wel.

Kwis ’t! is een uitgave van Waterfall Games, een nieuwe, Nederlandse spellenuitgever die in 2013 is opgericht door Ruben Dijkstra en Ruurd Lammers.

Op het eerste oog doet Kwis ’t! alles goed. Het futuristische spelbord is overzichtelijk. De vragen zijn bij vlagen moeilijk, maar nooit onmogelijk.

Maar op een cruciaal spelonderdeel wringt het spel. Elk kennisspel moet een Grote Gelijkmaker bevatten, zodat de feitjesman (meestal is het een man) niet áltijd wint. Bij Triviant is dat de dobbelsteen. Bij Kwis ’t! zou dat het bluffen moeten zijn. Alleen: het bluffen werkt niet zoals zou moeten in een gezellig spel.

Het gaat zo. Aan het eind van elke vragenronde moet je zeggen hoeveel vragen je goed denkt te hebben. Dan kan je liegen dat je er meer goed hebt dan in werkelijkheid. Het spel noemt dat: bluffen. Als je niet betrapt wordt, verdien je daarmee bonuspunten. In feite zeg je dan: ‘Haha! Sukkels, ik had er maar twee goed. Kom maar op met die extra punten.’

Aan bluffen kleeft wel énig risico. Elke speler krijgt na iedere ronde de vraag: wil je iemand anders controleren? Als je bluf doorzien wordt door een controleur, krijgt die de bonuspunten die jij met je bluf verdiend zou hebben.

De listige tactiek om vragen expres fout te beantwoorden werkte maar één keer. Nadat we een paar potjes gespeeld hadden en onze naïviteit hadden verloren, veranderde de blufdynamiek. Iedereen werd gecontroleerd. Áltijd.

Met wantrouwen heeft dat niets te maken. We hadden simpelweg uitgedokterd dat controleren loont.

Probleem is dat die permanente controles niet spannend zijn. Ze halen alle strategie uit het bluffen. Het evenwicht is zoek.

Dat bluffen en vragen stellen goed samen kunnen gaan, bewijst triviaklassieker Met het Mes op Tafel. Het bordspel dat van dat tv-programma is afgeleid is alleen nog tweedehands te verkrijgen. Waarom werkt bluffen wel bij ‘Het Mes’? Bij een foute ‘controle’ (je spelgenoot loog niet) verlies je de hele pot. Dan denk je wel twee keer na voor je iemand anders controleert.

Ergens zit wel een leuk kennisspel verstopt in Kwis ’t!, maar in de huidige vorm werkt het niet. Jammer!