Burgemeester Brunssum wil dubieuze wethouders sneller kunnen wegsturen

Als er niets verandert, is volgens Winants niet alleen de toekomst van de Brunssumse politiek in het geding, maar ook die van het openbaar bestuur als geheel.

Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman

Burgemeesters moeten snel meer machtsmiddelen krijgen om niet alleen formeel ‘hoeder’ van de integriteit te zijn, maar deze ook te kunnen afdwingen. Dat zei de Brunssumse burgemeester Luc Winants (CDA) nadat een meerderheid van de raad in zijn gemeente woensdagavond besloot niets te doen met de kritiek uit een integriteitstoets op de onlangs aangetreden wethouder Jo Palmen (BBB/Lijst Palmen).

Het nog vertrouwelijke onderzoek noemde de benoeming door de raad ‘een groot risico’ omdat Palmen verbaal geregeld grove taal uitslaat in de raad en al jaren een conflict heeft met de gemeente over een gronddeal. Zowel Winants als de Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens (CDA) drong op grond van die conclusies eerder al vergeefs aan op Palmens aftreden.

Als er niets verandert, is volgens Winants niet alleen de toekomst van de Brunssumse politiek in het geding, maar ook die van het openbaar bestuur als geheel. Volgens hem zullen steeds meer „normale” mensen afzien van een rol in de politiek en blijven alleen de „schreeuwerds” over. Winants vreest ook voor raadsleden met een criminele achtergrond, bijvoorbeeld in de wietteelt. Hij ziet zulke kandidaten nu al deelnemen aan cursussen voor aankomende raadsleden.

Bovens wil spoedoverleg met de fractievoorzitters van de acht partijen in de Brunssumse gemeenteraad over de ontstane situatie. Ook wil hij hierover praten met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66).

Lees ook: De benoeming van wethouder Jo Palmen verdeelt landelijke en lokale partijen. Volgens een integriteitsonderzoek vormt hij een risico voor het college.