Binnenkijken: Een altaar voor Jezus, Kahlo en Van Gogh

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur.

Europa „Als ik zoiets vind, hoef ik niks meer uit te leggen,” vertelt multidisciplinair kunstenaar Felix de Rooy (65) in Amsterdam. Hij heeft het over de blokkendoos Atlas Geographique, uit begin twintigste eeuw, die in zijn woonkamer staat. Op de doos staan de continenten afgebeeld als vrouwen. Europa Regina zit op een voetstuk in het midden. De overige continenten staan om haar heen. „Op Afrika na. Zij zit op haar knieën.”

Cacao De Rooy is verzamelaar. Hij begon met „negrophilia”, voorwerpen en kunst waarin de zwarte man of vrouw koloniaal en stigmatiserend wordt afgebeeld. „Blikjes ter promotie van drop en cacao. Of ‘nikkertjeslimonadesiroop’.” Hij maakte er voor het Tropenmuseum de tentoonstelling ‘Wit over zwart’ van, een aanklacht tegen het stereotyperen van de zwarte mens. Later begon hij met het verzamelen van authentieke kunst. Hij koopt alles ‘analoog’. „Marktplaats is te makkelijk. Ik zit liever van Rio de Janeiro naar Amsterdam met een vaas op schoot.”

Altaar In zijn boekenkast heeft De Rooy een „all embracing” altaar gemaakt. Frida Kahlo, Jezus, Ardhanarishvara, De Dood en Van Gogh staan naast elkaar. „Zo moeten wij dat hier ook doen.” Tussen de vele blikjes staat Las Tres Potencias, „de drie krachten.” Het heilig trio van het Venezolaanse Santaría, „een mix van het Afrikaanse, Indiaanse en Katholieke geloof”. In beide woonkamers hangen Afrikaanse maskers. „Zij waren de inspiratie voor moderne Westerse kunstenaars als Picasso.” Op de grond liggen „traveling pillows”. Het bakje water op de verwarming houdt de luchtvochtigheid op peil. „Er is best veel hout hier.”

Meenemen bij brand? „Insjallah, laat dat nooit gebeuren. Hopelijk staat alles voor die tijd in een museum.”

Van Ikea? „Niets. Dat past niet in zo’n authentiek interieur.”