Aanklager Decembermoorden eist vrijspraak oud-politici

Het gaat om onder andere oud-premier Errol Alibux en voormalig minister van Financiën Winston Caldeira.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor, voorzitter van de Krijgsraad, bij het Hof van Justitie in Paramaribo.
Rechter Cynthia Valstein-Montnor, voorzitter van de Krijgsraad, bij het Hof van Justitie in Paramaribo. Foto Pieter van Maele/ANP

De militair aanklager heeft donderdag bij de Krijgsraad in Suriname vrijspraak geëist voor oud-politici Errol Alibux, Winston Caldeira, Imro Themen en Dick de Bie, meldt de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. Zij staan terecht voor betrokkenheid bij de zogeheten Decembermoorden van 1982.

Volgens aanklager Roy Elgin is er onvoldoende bewijs voor hun rol bij de executie van vijftien prominente tegenstanders van toenmalig bevelhebber van het militaire regime en huidige president van Suriname Desi Bouterse.

‘Alibux was aanwezig bij de executies in Fort Zeelandia’

Alibux werd in februari 1983, onder het militaire bewind van Bouterse, premier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij was volgens Fred Derby – de enige overlevende van de Decembermoorden – op 8 december 1982 aanwezig in Fort Zeelandia, waar de executies plaatsvonden. De 69-jarige Alibux ontkent dit. Tijdens het verhoor in 2012 zei hij dat hij niks te maken had met “moord of uitlokking tot moord”. Ook was hij naar eigen zeggen geen adviseur van toenmalig legerleider Bouterse.

Lees ook een profiel over oud-vakbondsleider en politicus Fred Derby: ‘We gaan niet dapper doen, dom dapper’

Caldeira, net als Alibux prominent lid van de Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie (PALU), was in 1983 en 1984 minister van Financiën en Planning. Themen was binnen de PALU verantwoordelijk voor de mediacensuur. Voormalig journalist De Bie was onder het militaire regime van Bouterse hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst.

20 jaar cel voor militaire coupplegers

De aanklager eiste eerder dit jaar 20 jaar cel tegen alle militaire coupplegers, onder wie Bouterse. Alleen tegen Ruben Rozendaal is tien jaar geëist omdat hij spijt heeft betuigd en heeft meegewerkt met het strafrechtelijk onderzoek. De oud-militair verklaarde dat Bouterse tijdens de executies zelf had geschoten.

Lees ook dit achtergrondartikel van NRC-correspondent Nina Jurna: De aanklager mag zijn gang gaan tegen Bouterse

Het Decembermoordenproces begon in 2007, maar werd in 2012 geschorst nadat het parlement een amnestiewet had aangenomen. De afgelopen jaren heeft president Bouterse er alles aan gedaan om het strafrechtelijk onderzoek te saboteren. De Krijgsraad oordeelde in januari van dit jaar dat het proces moet worden hervat. Voorzitter Cynthia Valstein-Montnor oordeelde dat de Krijgsraad een “autonoom orgaan” is en dat een lopend proces niet mag worden stilgelegd.