Aandeelhouders AkzoNobel stemmen in met afsplitsing chemietak

Door de divisie af te stoten en apart op de beurs te zetten, blijft het bedrijf onafhankelijk. Aandeelhouders krijgen een voorschot uitgekeerd als dividend.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans en de CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel voorafgaand aan een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders.
De voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans en de CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel voorafgaand aan een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Foto Remko de Waal/ANP

AkzoNobel kan de afsplitsing van de chemietak van het bedrijf doorzetten. Aandeelhouders stemden donderdag op een vergadering haast unaniem in met een voorstel daarover. Topman Thierry Vanlancker laat weten dat de divisie in april volgend jaar moet zijn afgesplitst.

Met 99,87 procent van de stemmen vóór afsplitsing kan het verf- en chemiebedrijf de divisie verkopen of juridisch onderbrengen in een losse constructie. Dat deel kan dan naar de beurs, al zouden aandeelhouders daarover in een aparte stemming nog hun mening moeten geven.

De afsplitsing moet veel geld opbrengen voor de investeerders. De aandeelhouders krijgen alvast een miljard euro uitgekeerd als dividend. Het bedrag is een voorschot op de eventuele opbrengsten van de afsplitsing.

Akzo maakte in april bekend de chemietak Specialty Chemicals te willen afstoten.

Onrust na pogingen tot overname

Het onrustig rond Akzo, sinds het in maart een overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries afwees. Twee volgende pogingen van PPG kon Akzo slechts met moeite afslaan. De afwijzingen leidden tot kritiek van aandeelhouders, waaronder hedgefonds Elliott, dat enkele rechtszaken aanspande tegen het Nederlandse verfbedrijf. Elliot heeft de juridische strijd voorlopig gestaakt, nadat de partijen in augustus een akkoord bereikten over de vervanging van de bedrijfstop en voortzetting van de afsplitsing van de chemicaliëntak.

Vorige week staakte Akzo fusiegesprekken met Axalta, een ander verfbedrijf uit de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk of die gesprekken definitief zijn beëindigd.