Julio Poch vrijgesproken voor Argentijnse dodenvluchten

Tegen Poch was levenslang geëist. Tientallen anderen zijn wel veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dodenvluchten.

Julio Poch in de rechtbank.
Julio Poch in de rechtbank. Foto Niels Wenstedt/ANP

De Nederlandse Transavia-piloot Julio Poch is vrijgesproken voor betrokkenheid bij de dodenvluchten van de Argentijnse regering in de jaren 70 en 80. Het vonnis werd uitgesproken tijdens een grote strafzaak in de rechtbank van Buenos Aires tegen in totaal 54 mensen. Tientallen anderen kregen wel levenslange gevangenisstraffen.

De zaken waarin de rechter woensdagavond laat uitspraak deed, draaiden om in totaal 789 slachtoffers van de zogenoemde dodenvluchten, of vuelos de la muerte. Daarbij werden tegenstanders van de junta gedrogeerd uit vliegtuigen geworpen.

Lees hier hoe de zaak tegen Poch tot stand kwam.

Bij de zitting van woensdag waren de zus, vrouw, zoon en dochter van Poch aanwezig. Zij barstten op de publieke tribune in tranen uit, vertelt NRC-verslaggever Marcel Haenen die bij de uitspraak aanwezig was.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei in het televisieprogramma Pauw dat Poch enorm opgelucht is:

“Hij bleef heel rustig en bedaard, maar ik kon van zijn gezicht aflezen dat een enorme last van hem was afgevallen.”

Er moet nu volgens Knoops een nieuw paspoort worden geregeld en met de Argentijnse justitie overlegd of hij het land uit kan.

Poch heeft bijna drieduizend dagen in voorarrest gezeten. Hij werd in 2009 opgepakt nadat hij zich in het jaar ervoor tijdens een etentje met Transavia-collega’s lovend over de vluchten had uitgelaten. Volgens aanwezigen zou hij gezegd hebben: “We hebben ze in zee gegooid.”

Het Argentijnse OM eiste in december 2015 een levenslange gevangenisstraf. Waarom de rechter uiteindelijk toch besloot hem vrij te spreken, wordt pas in maart gemotiveerd.