Vergrijzing

Personeelstekort bij politie loopt op door pensioengolf

De komende jaren zal door de vergrijzing het personeelstekort bij de Nationale Politie verder oplopen. Dat bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding na berichtgeving in de Volkskrant. De uitstroom van agenten die met pensioen gaan, kan niet worden opgevangen omdat de instroom tegenvalt, waarschuwen de korpsleiding, de Nederlandse Politiebond en de Politieacademie.

Bij de politie werken in totaal zo’n 60.000 mensen. Maar liefst 14.000 van hen gaan de komende zeven jaar met pensioen. Tegelijkertijd zijn door bezuinigingen de afgelopen vijf jaar minder agenten opgeleid: niet tweeduizend, maar duizend per jaar.

Het probleem is niet nieuw. In mei waarschuwde de Algemene Rekenkamer in een rapport al voor personeelstekorten door vergrijzing bij de overheid. Het personeelstekort bij de politie lag volgens dat rapport ten grondslag aan de problemen bij de reorganisatie van de Nationale Politie.

In de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid is 5,7 miljard euro gereserveerd voor de politie. Volgens het regeerakkoord komt daar 267 miljoen euro per jaar bij, onder meer om de capaciteit te vergroten. (NRC)