Trump retweet anti-moslimvideo’s - ook uit Nederland

De Amerikaanse president Donald Trump retweet video’s van Britain First-voorvrouw Jayda Fransen die moslims zwart maken.

Donald Trump
Donald Trump Foto Kevin Dietsch/EPA

De Amerikaanse president Trump heeft woensdagochtend vroeg een serie van drie anti-moslimvideo’s geretweet van een account van de Britse extreem-rechtse groepering Britain First. Eén van de filmpjes is van Nederlandse herkomst. Hiervan is duidelijk dat de titel ervan „moslimmigrant slaat Nederlandse jongere op krukken in elkaar” misleidend is.

Het uit Nederland afkomstige filmpje stond dit voorjaar op de Nederlandse website Dumpert onder de kop Krukkenknul krijgt laffe klappen. De dader werd gearresteerd. Hij bleek afkomstig uit Edam-Volendam en heeft voor zover bekend geen migratie- of moslimachtergrond.

De door Trump gedeelde video’s staan op het account van Jayda Fransen. Zij is een voorvrouw van de radicale Britse rechts-nationalistische groepering Britain First, die zich keert tegen immigratie en een monocultureel, christelijk Verenigd Koninkrijk nastreeft.

De tweede door Trump geretweete video toont een bebaarde man die een Mariabeeld stukgooit, een derde de executie door - vermoedelijk - IS-strijders van een man door hem van een toren te gooien. De authenticiteit en herkomst van deze filmpjes is vooralsnog niet na te gaan.

Tweets van dubieuze herkomst

Op de tweets van Trump werd op sociale media met verbazing en verontwaardiging gereageerd. Het is niet de eerste keer dat de president kritiek krijgt om zijn retoriek tegen moslims, of dat hij tweets van dubieuze herkomst deelt. Trump retweette ooit een citaat van Mussolini en deelde recentelijk nog een link naar de samenzweringswebsite Maga Pill.

Op het account van Jayda Fransen zijn vrijwel uitsluitend opruiende filmpjes te zien die misdaden door moslims claimen te tonen. Op Trumps retweets naar zijn 43,5 miljoen volgers reageerde Fransen met een tweet in kapitalen. „God zegen je Trump! God zegen Amerika”, schreef ze, gevolgd door de afkorting OCS, wat staat voor Onward Christian Soldiers.

Britain First werd in 2011 opgericht door een voormalig lid van de Britse racistische BNP. De groep noemt zich een ‘politieke partij, straat- en frontliniebeweging’ die de Britse nationale soevereiniteit wil verdedigen door de christelijke cultuur en het demografisch overwicht van ‘inheemse Britten’ te versterken. De organisatie werd berucht doordat de moordenaar van de Britse parlementariër Jo Cox ‘Britain First’ schreeuwde toen hij in 2016 toesloeg.

Fransen kreeg begin november een boete van 2.000 pond (2.225 Euro) voor het in het openbaar uitschelden van een vrouw in hijab. Zij noemde het vonnis „islamitisch appeasement.”

Na het retweeten van tenminste één video met een misleidend bijschrift, ging Trump over tot de orde van de dag. Hij tweette over de aandelenmarkten en over omroepen NBC en CNN, volgens Trump leveranciers van „fake news”.

‘Lees ook: Euforie bij extreem-rechts na nieuwe uitspraken Trump