Tantramasseur opgepakt na aangiftes seksueel misbruik

Bij het Meldpunt Tantra Misbruik zijn 65 meldingen binnengekomen over seksueel misbruik door tantramasseurs.

iStock

De Rotterdamse politie heeft een tantramasseur aangehouden na aangiftes van seksueel misbruik tegen de man. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie van Rotterdam na berichtgeving van de NOS. Later deze week wordt duidelijk of de man wordt voorgeleid.

Volgens de NOS zouden bij de politie ook aangiftes binnengekomen zijn van seksueel misbruik tegen twee andere tantramasseurs. Dat is in ieder geval niet in de regio Rotterdam, aldus het OM in Rotterdam.

Bij het Meldpunt Tantra Misbruik dat twee maanden geleden is opgezet, zijn tientallen meldingen binnengekomen over seksueel overschrijdend gedrag door tantramasseurs, zegt oprichter en masseuse Helene Baayen. Het merendeel van de klachten ontving het meldpunt sinds de NOS vorige week erover berichtte. Volgens Baayen gaan de meldingen over “35 tot 40″ masseurs, allemaal man. Nederland telt 200 tantramasseurs, van wie zo’n 90 mannen.

‘Is dit normaal?’

Helene Baayen en relatiecoach Caroline Franssen begonnen vijf jaar geleden met het bijhouden van de meldingen. Baayen: “We hoorden van mensen ‘Ik heb zoiets raars meegemaakt, is dat normaal?’ of ‘Ik heb een soa opgelopen, hoort dat?’” Twee maanden geleden hadden ze twintig meldingen binnengekregen. Dat aantal is sindsdien meer dan verdriedubbeld tot 65.

Baayen heeft zelf al twintig jaar haar eigen massagepraktijk en is ook fysiotherapeut. Ze heeft een vergunning voor erotische massages, die erg moeilijk te verkijgen is. Veel tantramasseurs hebben die niet.

Sommigen van de tantramasseurs zijn “wolven in schaapskleren”, aldus Baayen: “Onder het mom van therapie verrichten ze seksuele handelingen. Maar een therapeut mag nóóit seksuele handelingen verrichten bij een cliënt! Ik heb verhalen gehoord van vrouwen die in trance zijn gebracht, zijn gedrogeerd, of zonder condoom zijn gepenetreerd.”

Boeddhisme

‘Tantra’ is de praktijk die vooral is gericht op geestelijke verruiming, met als doel problemen of obstakels onder ogen te zien en te overwinnen. De traditie is onderdeel van het boeddhisme en hindoeïsme. In het Westen wordt tantra vaker in verband gebracht met seksuele bevrijding.

Volgens het Meldpunt Tantra Misbruik nam de politie tot voor kort de meldingen over seksueel misbruik door tantramasseurs niet serieus. “Maar dat is sinds vorige week veranderd”, zegt Baayen:

“Dat merk ik, omdat ik nu de hele dag met de zedenpolitie aan het bellen ben. Voorheen hoorde ik van mensen dat de politie hun meldingen afdeed met ‘gebrek aan bewijs’ of ‘we zijn drukker met kinderprostitutie’. Maar sinds de #MeToo-beweging en de berichtgeving over de tantramasseurs nemen ze klachten serieuzer.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelde vorige week Kamervragen aan minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) over de houding van de politie omtrent dit soort zaken.