Brieven

Strategieën Noord-Korea

Hereniging Noord- en Zuid-Korea is de beste optie

Foto Wong Maye-E/AP
Foto Wong Maye-E/AP

Afgelopen zaterdag beschreef Remco Breuker mogelijke strategieën met betrekking tot Noord-Korea (Doe iets aan Noord-Korea. Juist nu, 25/11). In elk geval één strategie ontbrak, en dat is die van de hereniging van Noord- en Zuid-Korea. De opties van Breuker zijn allemaal geredeneerd van buitenaf. Als we vanuit de beide Korea’s zelf redeneren, dan is het meest logische en gewenste scenario een hereniging. Deze intrinsieke en in feite natuurlijke drive, is veel sterker. De succesverhalen van Noord- en Zuid-Vietnam en West- en Oost-Duitsland zijn bekend. Dit is ook mogelijk in Korea. Veel families op het Koreaanse schiereiland zijn gescheiden door de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea’s. Eens per jaar of nog minder vaak mogen ze elkaar even zien. Een hereniging leidt – net als bij de Duitse hereniging – tot een combinatie van een sterke economie (Zuid-Korea) en een opkomende economie (Noord-Korea). Bij een val van Kim Jong-un zullen de vluchtelingen niet naar China, maar naar Zuid-Korea gaan. Daar staan families en landgenoten klaar om hen op te vangen. De rol van Zuid-Korea is dus cruciaal. En hoe minder bemoeienis er van de Verenigde Staten en Japan komt, hoe beter. Bovendien komt de onderstroom in Noord-Korea eerder in beweging voor een hereniging, dan voor een internationale politieagent.