Senaat Australië stemt in met legalisering homohuwelijk

Na twee dagen debatteren, en een handvol pogingen de stemming te frustreren, schaarde een ruime meerderheid zich achter het voorstel.

Senator Janet Rice haalt een regenboogvlag tevoorschijn in de aanloop naar het debat over de legalisering van het homohuwelijk.
Senator Janet Rice haalt een regenboogvlag tevoorschijn in de aanloop naar het debat over de legalisering van het homohuwelijk. Foto Mick Tsikas/EPA

Australië is een stap dichter bij de legalisering van het homohuwelijk. De Australische Senaat stemde woensdag in met een wetsvoorstel dat het voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk moet maken om met elkaar te trouwen. Na twee dagen debatteren schaarde een ruime meerderheid van de senatoren zich achter het plan, schrijft Reuters.

Het besluit van de Senaat komt twee weken nadat Australische kiezers zich via een raadgevende stemming massaal uitspraken voor legalisering van het homohuwelijk. In de niet-bindende peiling, die via de post werd gehouden, toonde bijna 62 procent van de deelnemers zich voorstander. Meer dan 12,7 miljoen Australiërs namen deel aan de stemming, zo’n 80 procent van het electoraat.

De campagne in aanloop naar de stemming was keihard. “Stop the fags”, zo luidde de boodschap van tegenstanders

Binnen de Senaat bestond desondanks het plan om het voorstel tot legalisering te frustreren: via amendementen probeerden conservatieve senatoren de afgelopen dagen aanpassingen af te dwingen. Zo wilden ze dat bloemisten, bakkers en muzikanten die tegen het homohuwelijk zijn mogen weigeren hun diensten te verlenen.

‘Besluit volk gerespecteerd’

Geen van die voorstellen werd uiteindelijk aangenomen. Een duidelijk signaal, zo stelt Penny Wong, senator voor oppositiepartij Labor, die tegen alle amendementen stemde. Tegenover Reuters zegt ze:

“Het Australische volk heeft gestemd voor het verminderen van discriminatie, niet voor het behoud ervan. Wij als Senaat hebben dat besluit gerespecteerd door alle amendementen af te wijzen die bedoeld waren om de ongelijke behandeling in stand te houden.”

Voordat het voorstel van kracht kan worden, moet het ook nog worden goedgekeurd door het Australische Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week. De verwachting is dat ook daar conservatieve leden proberen de legalisering van het homohuwelijk tegen te werken door met wijzigingen te komen.

Als het congres instemt met het voorstel van premier Malcolm Turnbull wordt Australië het 26ste land waar het homohuwelijk is toegestaan. Nederland was in 2001 het eerste land waar tussen twee personen van hetzelfde geslacht van de wet met elkaar mochten trouwen.