Saoedische prins Miteb vrij na miljardenschikking

Miteb (65) was het hoogste lid van het koningshuis dat begin deze maand door koning Salman werd gearresteerd.

De Saoedische prins Miteb bin Abdullah was in 2014 in Parijs.
De Saoedische prins Miteb bin Abdullah was in 2014 in Parijs. Foto Philippe Wojazer/Reuters

De Saoedische prins Miteb bin Abdullah is na drie weken weer op vrije voeten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Saoedische functionaris, nadat familieleden dinsdag al zijn vrijlating op sociale media bekendmaakten. Zijn invrijheidstelling kostte hem volgens bronnen van Reuters wel zo’n 1 miljard dollar (850 miljoen euro). Ook drie anderen troffen schikkingen met de Saoedische regering.

Miteb bin Abdullah (65) was het hoogste lid van het koningshuis dat op 4 november door koning Salman werd gearresteerd in een grote anticorruptieoperatie. In totaal werden 208 mensen aangehouden, onder wie elf prinsen en vier ministers. De bekendste was prins Alwaleed bin Talal, met een geschat vermogen van 18 miljard dollar. De arrestanten werden vastgehouden in luxe hotels in hoofdstad Riad.

Volgens de openbaar aanklager hadden zij de afgelopen decennia 100 miljard dollar verduisterd en ingezet voor corruptie. Nooit eerder waren zoveel prinsen en vooraanstaande zakenlui opgepakt en beticht van corruptie. Prins Miteb werd beschuldigd van verduistering, het aannemen van spookwerknemers en het sluiten van contracten met zijn eigen bedrijven.

Rivalen

De opdracht tot de aanhoudingen werd gegeven door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (32). Hij werd pas deze zomer tot troonopvolger gebombardeerd. Critici zien in het handelen van Salman een poging om potentiële rivalen de mond te snoeren. Voorstanders zien het als een poging om de rijkdom in het olierijke land eerlijker te verdelen over de rest van de bevolking.

Lees ook: De wil van de kroonprins is wet

Prins Miteb was een van de kanshebbers om koning Salman op te volgen. Hij is de zoon van de in 2015 overleden koning Abdullah. Prins Miteb was het hoofd van de Nationale Garde. Uit dat ambt werd hij vlak voor zijn arrestatie ontheven.